Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν oμοψυχία στα εθνικά θέματα  

Ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

«Οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ενημέρωση που έκανε στους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων για τις εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 

Δένδιας: Πίσω από κάθε αναταραχή στην περιοχή η Τουρκία   

Μάλιστα ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι προσήλθαν με εποικοδομητικό πνεύμα και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σ’ αυτήν την απαίτηση των καιρών».

Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία!

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων:  

«Είχα σήμερα εκ νέου την ευκαιρία να συζητήσω με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας -η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα-  για τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η προηγούμενη ενημέρωση είχε λάβει χώρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά πολλά συνέβησαν έκτοτε. Για αυτό έκρινα σκόπιμο να ενημερώσω ξανά τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αναφέρθηκα, καταρχήν, στη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μια συμφωνία, η οποία χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στις δύο χώρες και αναδεικνύει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα: μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία.

Τέλος, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, του κ. S. Lavrov, την περασμένη Δευτέρα. Κατά την επίσκεψη αυτή τονίσθηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με τη Ρωσία. Συγκρατώ, όμως, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα -όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι  έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει το μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προήλθαν στην ενημέρωση αυτή. Θέλω να επαναλάβω ότι  οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σ’ αυτήν την απαίτηση των καιρών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top