Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η περιοχή δε θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα

Η τριμερής βάζει «ανάχωμα» στα τουρκικά σχέδια

Στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου, αναφέρθηλε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμι Ασκενάζι, στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως το σχήμα στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας και γι΄ αυτό υποστηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διπλωματικό «τείχος» σε Άγκυρα από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ

«Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές, που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα, και δημιουργήσαμε ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας πως και οι τρεις χώρες είναι ανοιχτές στην προοπτική διεύρυνσης του σχήματος, υπό τη βασική προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

«Δυστυχώς, η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Γιατί μας στηρίζει τώρα η Μόσχα – Τι ζητάμε και τι μας ζητάει

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της, προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως «η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα δεν θα επιτρέψουν με γίνει αυτό. Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας».

Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινές αξίες και επιδιώξεις, σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία έστειλε τα δικά της μηνύματα στην Τουρκία: «Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Χριστοδουλίδης: Υπονομεύει τη σταθερότητα η Τουρκία

Ο Κύπριος υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο για ισχυρή δέσμευση των τριών χωρών για επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους, η οποία «διέπεται από αλληλοσεβασμό και στρατηγική συναντίληψη για σημαντικά ωφελη σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

«Ο τριμερής σχεδιασμός αποτελεί μέρος ευρύτερων ενεργειών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την υπογραφή του καταστατικού για το φόρουμ EastMed Gas ως «μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και σημαντικό βήμα, που ανοίγει τον δρόμο για νέες συνεργασίες».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, που πνέει στην περιοχή, λέγοντας πως «με έκνομες ενέργειες, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε Λιβύη, Ιράκ, κλπ.».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τους ομολόγους τους για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δε βοηθούν στη συνέχεια των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε με νόημα.

Ασκενάζι: Συνεργασία για τη σταθερότητα και την ασφάλεια

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ο οποίος ευχαρίστησε για την «καλή φιλία» στα ελληνικά, έκανε λόγο για «ειλικρινή σχέση» ανάμεσα στις τρεις χώρες, που ευνοεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο Γκάμπι Ασκενάζι, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη «σταθερότητα, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύω στη σημασία αυτής της τριγωνικής συνεργασίας», υπογράμμισε, προσκαλώντας τους ομολόγους σε μια μελλοντική συνάντηση της τριμερούς στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσε πως «μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, γινόμαστε σήμερα μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top