Δένδιας: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και αποφασιστικότητα από τη Σύνοδο της ΕΕ  

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική περνά από την Αθήνα 

Ως μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ έναντι της Ελλάδας και αποφαιστικότητας έναντι της Τουρκίας χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Βουδαπέστη, όπου  συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Peter Szijjarto.       

Μητσοτάκης: Συνέπειες για Τουρκία εάν συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά

«Οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω, ευχόμαστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Όμως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πάντως όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Orban χθες στις Βρυξέλλες -και από ότι ξέρω η συνάντηση πήγε πολύ καλά- η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε -δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό- ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και η Ένωση έχει υποχρέωση να επιδεικνύει την απαραίτητη αλληλεγγύη και απέναντι στην Κύπρο. Ελπίζω, πάντως, διατυπώνω αυτή την ελπίδα, η Τουρκία να ακολουθήσει το πρώτο βήμα που ήταν θετικό βήμα: την απόσυρση του “Oruc Reis” με άλλα θετικά βήματα και ελπίζω ότι οι διερευνητικές μας συνομιλίες με την Τουρκία να ξεκινήσουν γρήγορα».

Μητσοτάκης: Απολύτως ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία – γιατί φαντάζομαι ότι η ερώτηση απευθύνεται κυρίως όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας – να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και αν παρ’ ελπίδα δε συμφωνήσουμε μεταξύ μας, η διαφορά μας να λυθεί από το Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η θέση μας, νομίζω είναι μία θέση μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας το αποδείξαμε, υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ιταλία, την οποία διαπραγματευόμασταν πενήντα χρόνια, και υπογράψαμε και μία συμφωνία με την Αίγυπτο, το ζήτημα το διαπραγματευόμασταν 15 χρόνια. Μπορούμε να λύνουμε προβλήματα».

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής – Τι ζητάνε Ελλάδα και Κύπρος

Ο κ. Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της:

«Εάν η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  και τελικά κάποια στιγμή να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να είμαι ειλικρινής: η Ελλάδα είναι θετική σε αυτό, απολύτως θετική. Είναι υποστηρικτική στο να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία προϋπόθεση όμως. Την προϋπόθεση αυτή την είπα προηγουμένως, αναφερόμενος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την πλήρη αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την απόλυτη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως αυτό σήμερα εκφράζεται. 

Η Τουρκία, λοιπόν, δεν είναι μία διαφορετική περίπτωση, είναι μία χώρα που αν θέλει να μετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία πρέπει να αποδεχθεί το κοινό μας ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εάν το θέλει, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει και φαντάζομαι ότι και η Ουγγαρία θα ήταν πολύ σοβαρά διατεθειμένη - αλλά δεν είμαι εγώ που θα μιλήσω για την Ουγγαρία σε αυτό.

Το κακό είναι η Τουρκία θέλει τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμμετοχή σε αυτήν. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εύχομαι πραγματικά  η Τουρκία να αγκαλιάσει το Διεθνές Δίκαιο, να αγκαλιάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επανέλθει σε μία συγκλίνουσα πορεία με την Ευρώπη».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top