Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής – Τι ζητάνε Ελλάδα και Κύπρος

Απορρίφθηκε από την Ελλάδα το δεύτερο προσχέδιο - Ετοιμάζει τρίτο ο Μισέλ

Σε «μάχη» για την αναφορά σχετικά με την Τουρκία εξελίσσεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπως επισήμανε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα  Ζαχαρέα, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μακρά η νύχτα της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα αρνήθηκε να αποδεχτεί και το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων, λόγω μη ξεκάθαρης αναφοράς κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για αυτό και ετοιμάζεται τρίτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ, το οποίο θα παραδοθεί και θα συζητηθεί.

Σύνοδος Κορυφής: Διαβούλευση των 27 για την αναφορά στην Τουρκία

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star στο πρώτο  draft η αναφορά στην Tουρκία δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν η Ελλάδα και η Κύπρος, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή της συνεδρίασης.   

Οι 27 διεξάγουν αναλυτική συζήτηση επί προσχεδίου παραγράφου συμπερασμάτων για την υπόθεση της Τουρκίας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες,  Θάνος Αθανασίου.    

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Πρόεδρος Μισέλ έχει μοιράσει στις αντιπροσωπείες ένα κείμενο που σε γενικές γραμμές εκφράζει την αλληλεγγύη των 27 σε Ελλάδα και Κύπρο, περιλαμβάνει την ένδειξη ότι η ΕΕ διαθέτει όλες τις επιλογές για σε περίπτωση υπαναχώρησης της Τουρκίας από  τον διάλογο. Το προσχέδιο ζητά τον άμεσο τερματισμό των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και περιλαμβάνει αναφορά στην επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού.

Άλλαξε η ατζέντα στη σύνοδο κορυφής: Νωρίτερα η συζήτηση για Τουρκία   

ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ 

Αναλυτικά στο προσχέδιο καταγράφονται τα εξής, όπως αποκαλύπτει ο Θ. Αθανασίου :

"Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο του Πάσχα και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων".

"Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν".

"Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου".

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ".

"Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

- υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·

- να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο».

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για την Τουρκία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΜΑΚΡΟΝ – ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ   

Η εξαμερής συνάντηση των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κυπρου και Προέδρων Συμβουλίου και Κομισιόν για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία.ολοκληρώθηκε. Στο δείπνο που ακολουθεί θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου. Μετά το δείπνο ο Πρόεδρος Μισέλ θα συζητηθεί νέο προσχέδιο που θα έχει καταθέσει νωρίτερα.

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση όπως μεταδίδει ο Θ. Αθανασίου  περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

- αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»

- τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»

-  ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

- προσθέτει τη φράση:
«η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

- αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’  δεν συνάδουν με τοο δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top