Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για την Τουρκία

Μέρκελ: Πολύτιμος εταίρος  η Τουρκία!

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ένα είναι βέβαιο: η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης – Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι δήλωσαν Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Κατά την αφιξή της στο χώρο του Συμβουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν σημέιωσε ότι: «θα συζητήσουμε για την Τουρκία, είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Όπως είπε, «σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας υπάρχουν δύο δυνατότητες: οι οι εντάσεις θα αυξάνονται, κάτι που δε θέλουμε, ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα κινηθούμε προς μια παραγωγική σχέση, αυτό θέλουμε, όμως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ».

«Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα και αυτά θα συζητηθούν σήμερα», τόνισε η πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλυ Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του του στο χώρο του Συμβουλίου, δήλωσε ότι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, «θέλουμε σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα, στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πολλές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούμε μια θετική ατζέντα και θα διαβουλευθούμε για να αποφασίσουμε επί της στάσης της ΕΕ». 

Μεταναστευτικό, ανάκαμψη και αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο στη συνάντηση Μητσοτάκη- Φον Ντερ Λάιεν

Ευτυχής για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυρικάκο Μητσοτάκη, δήλωσε η Πρόεδρος τη Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια έκανε λόγο για θετική συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, για το σχέδιο ανάκαμψης, το μεταναστευτικό, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέρκελ: Πολύτιμος εταίρος  η Τουρκία!

Σε αντίθεση πάντως  με τις άμεσα  ή έμμεσα  αρνητικές δηλώσεις για την Τουρκία άλλων εταίρων, η καγκελάριος Μέρκελ προτίμησε να προτάξει τη διαπίστωση, κατά την ίδια, ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμη εταίρος».     

«Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό» τόνισε η Μέρκελ. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top