Μητσοτάκης: Συνέπειες για Τουρκία εάν συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά

Καμπανάκι για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Την ικανοποίηση της Ελλάδα για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές, όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα προσδοκά σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία, «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι».

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Μητσοτάκης: Απολύτως ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. 
Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας».

Καμπανάκι για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πρόβλημα, που είναι παγκόσμιο.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αξιολογήσουμε πλήρως τα μέτρα που έχουμε πάρει», επισήμανε και αναγνώρισε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία πραγματικότητα με την οποία ο κόσμος είναι κουρασμένος. «Υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», επανέλαβε.

Εξετάζει κλείσιμο των καταστημάτων στις 22.00 η κυβέρνηση

Τόνισε επίσης ότι ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη η δυσαρέσκεια για τα μέσα μεταφοράς: «Παντού σε όλο τον κόσμο τις ώρες αιχμής στα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις».
Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και επανέλαβε πως υπάρχει σταθερά θέμα ατομικής αλλά και επαγγελματικής ευθύνης, με έμφαση την προστασία των ευπαθών ομάδων.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις & επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top