Δένδιας από Λευκωσία: Κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα το Κυπριακό  

«Διαρκής ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου σε όλα τα επίπεδα» 

Νίκος Δένδιας Νίκος Χριστοδουλίδης


«Το Κυπριακό είναι και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία. 

Στην Κύπρο την Τετάρτη ο Δένδιας για συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μια συνολική, συμφωνημένη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου», 

Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία. «Η σημερινή μας συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας - Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και του αυριανού πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Ενός Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση για αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη. Γιατί πρόκειται για παραβίαση ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας για να τονίσει:

Πομπέο: Μοιραζόμαστε μία κοινή στρατηγική με την Ελλάδα

«Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση και σε διευρυνόμενο χώρο. Από τον Καύκασο ως τη Λιβύη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ. Η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του Oruc Reis ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης. Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοικτή σε διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Μένει συνεπώς να φανεί αν αυτό το πρώτο βήμα θα έχει συνέχεια και θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας. Ουδείς άλλωστε μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων- αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων. Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχει ζητήσει έναν κατάλογο μέτρων ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Επιθυμία μας βεβαίως παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα έχει εκφράσει ετοιμότητα να συμβάλλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών, κάτι το οποίο ο ίδιος έχει διαμηνύσει, όπως είπε, στον Αρμένιο συνάδελφο του. «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι η μόνη διέξοδος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, καθώς και αυτή του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah Bin Zayed Al Nahyan), είπε ότι αυτές επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας.

«Μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Ο συντονισμός μας είναι ένας πολύ καλός οιωνός ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τη δική μας πλευρά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων» τόνισε καταληκτικά ο κ. Δένδιας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top