Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει την εφαρμογή των κυρώσεων

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο»

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου,  του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών».

Αυτό είναι το μήνυμα  που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Άντζε Λογκάρ στη Λιουμπλιάνα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Ρώσο ΥΠΕΞ  

Ο κ. Δένδιας είπε πως είναι θετικό σήμα από την Τουρκία η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους και των πολεμικών πλοίων της από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η τουρκική παραβατικότητα την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη: «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπ' όψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του, είπε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις κινήσεις και για τις τουρκικές πολιτικές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Τόσο στη θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο δηλαδή, όσο και στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας.

«Διαπιστώσαμε ότι τις έχουμε αμελήσει λίγο. άναμε 10 χρόνια να υπάρξει επίσκεψη Έλληνα υπουργού εδώ, στη Σλοβενία, στη Λιουμπλιάνα. Δεν πρόκειται αυτό να επαναληφθεί. Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε πολύ συχνότερα», είπε ο κ. Δένδιας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top