ΥΠΕΞ για μετατροπή της Μονής σε τζαμί: Καταδικαστέα η απόφαση της Τουρκίας

Προειδοποίηση και από Κομισιόν

Την αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε ακόμη μια προκλητική απόφαση της Τουρκίας, αυτή τη φορά να μετατρέψει τη Μονή Αγίου Σωτήρος της Χώρας σε τζαμί, σχεδόν έναν μήνα μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. 

Τουρκία: Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση των τουρκικών αρχών, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα και καλεί τη χώρα «να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Η ιστορική εκκλησία λειτουργούσε ως μουσείο από το 1958 μέχρι τώρα, βρίσκεται στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Προειδοποίηση και από Κομισιόν στην Τουρκία

H Κομισιόν σημειώνει την απόφαση των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Μονής του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα σε μουσουλμανικό τέμενος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασραλί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Η ίδια σημείωσε ότι η Μονή λειτουργεί από το 1945 μουσείο και σημείωσε ότι αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας των πολιτισμών, έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top