Σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – Τι περιμένει η Ελλάδα

Διπλωματικός πυρετός για να στηθεί τείχος στην τουρκική προκλητικότητα

Με το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον Ερντογάν να επιμένει πως η Ελλάδα είναι αυτή που υπονομεύει τον διάλογο, πραγματοποιείται σήμερα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός με στόχο να ορθωθεί τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Χθες η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, πως ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα» έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει σήμερα η ελληνική πλευρά. 

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Συνομιλία Μητσοτάκη με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου γίνονται για εσωτερική χρήση, καθώς σε συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως επιζητεί τον διάλογο με την Αθήνα. 

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα μάθουν τα πραγματικά γεγονότα

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο συνομίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια είχε μια ακόμα επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ μάλιστα πριν από αυτή την επικοινωνία είχε μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο διεμήνυσε πως η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και πως τα όποια ζητήματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. 

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμα φορά επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν απορρίπτει τον διάλογο με την Τουρκία, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και συνεχών παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. 

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖο πρωθυπουργός επέμεινε πως είναι και ορθή και δίκαιη. 

Ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας ζητά η Αθήνα

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή σύνοδο, προσβλέποντας σε μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας. 

Για το λόγο αυτό χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Τουρκική παραβατικότητα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Επίσης προπαρασκευαστικές επαφές με ομολόγους του είχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Σήμερα, ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί μόνο ως προς το περιεχόμενό του, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός του Σεπτεμβρίου. 

Το ελληνικό αίτημα για κυρώσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τουλάχιστον η Γαλλία και η Αυστρία.

Δένδιας από Ισραήλ: Κίνδυνος για την Αν.Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα

Σημαντική θα είναι επίσης η συνάντηση του Νίκου Δένδια στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, μετά και από τις συναντήσεις που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι οποίοι στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης επαφές με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν, όπως επίσης με τον ομόλογό του από τα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που βλέπουν με επιφυλακτικότητα την πρόθεση Ερντογάν να κάνει την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top