Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο

Πού βρίσκεται το «Oruc Reis»

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε σήμερα στο Ισραήλ ενώ αντικείμενο της σύσκεψης ήταν και η προετοιμασία του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγουμένως τον Πρωθυπουργό είχε ενημερώσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τουρκική παραβατικότητα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομίλησε την Πέμπτη και με τον Ερντογάν. Όπως μετέδωσε το Anadolu, μίλησαν για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την άποψη περί επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την ισότητα και τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Δένδιας από Ισραήλ: Κίνδυνος για την Αν.Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα

Πού βρίσκεται το «Oruc Reis»

Το «Oruc Reis» πλέει αυτή την ώρα γύρω στα 40 μίλια εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία βέβαια τουρκικών πολεμικών πλοίων. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη των μετεωρολόγων, από την Κυριακή αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή της NAVTEX, με πολλά μποφόρ, που πιθανότατα θα αναγκάσουν το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει. Έτσι ίσως τη λύση να τη δώσει ο καιρός.

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη

Η φρεγάτα «Λήμνος» χτύπησε την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρεϊς»

Να σημειωθεί ακόμα ότι η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού για κίνδυνο ατυχήματος, όταν βρίσκονται τόσα πολλά πλοία σε τόσο μικρή περιοχή, δεν ήταν τυχαία. Χθες, κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική φρεγάτα «ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ» έκανε επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά στην ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», με αποτέλεσμα η φρεγάτα μας να χτυπήσει με την πλώρη το τουρκικό πλοίο στο πίσω μέρος. Η «ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ» υπέστη ζημιές και θα κάνουμε να τη δούμε αρκετούς μήνες στο Αιγαίο. 

Ο Ερντογάν βέβαια μιλώντας πριν από λίγο σε κομματική εκδήλωση ανέφερε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο «Oruc Reis», αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση». Δε διευκρίνισε τι εννοεί, πάντως από το ΓΕΕΘΑ λένε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο συμβάν.  

Τώρα, στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες μέρες το γιγαντιαίο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Το αμερικανικό πλοίο, κάνει το πρώτο του ταξίδι μετά την καθέλκυσή του το Μάρτιο. Απέπλευσε στις 27 Ιουλίου από τη βάση Νόρφολκ στη Βιρτζίνια και τώρα βρίσκεται για ανεφοδιασμό στη Νάπολη της Ιταλίας. 

Στη Βιέννη αύριο ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top