Τουρκική παραβατικότητα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοινωθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ . Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ.Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν: Διάλογο ζητά ο Τούρκος πρόεδρος

Να σημειωθεί πως νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε συνομιλήσει με τον Ερντογάν. Όπως μετέδωσε το Anadolu, μίλησαν για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την άποψη περί επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την ισότητα και τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Διπλωματική αντεπίθεση μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί διπλωματικός πυρετός καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη

Μετά το μήνυμα στήριξης που έλαβε η χώρα μας από τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα πραγματοποιήθηκε Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στη NAVTEX. Στην άσκηση συμμετείχαν μέσα και προσωπικό των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών με το Oruc Reis.

Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στη NAVTEX: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, καθιστώντας σαφές πως «η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Διπλωματική αντεπίθεση: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Αλ Σίσι

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό B. Netanyahu και τον ομόλογό του G. Ashkenazi και πριν μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Pompeo και θα συμμετάσχει στο έκτακτο ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει σήμερα το απόγευμα το μπαράζ επαφών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, J.-Y. LeDrian στις 21.30. Λίγο νωρίτερα, θα συνομιλήσει με τον ΥΕ/ΑΕ J. Borrell, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 τρέχ. Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris van Hollen και Bob Menendez, στις 19.15 και 20.30 αντίστοιχα.

Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκβιάζεται

Στη Βιέννη αύριο ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δένδιας από Ισραήλ: Κίνδυνος για την Αν.Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα

Οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top