Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης

Κοινοτικός αξιωματούχος: Έχουμε ακόμα πολλές γέφυρες να χτίσουμε ως τη συμφ

σύνοδος κορυφής EE

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται αμεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Ανοιχτή η «διακυβέρνηση» του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο ο Πρόεδρος Μισέλ ολοκληρώνει άλλο ένα γύρο επαφών με τα Κράτη Μέλη, μεταξύ των οποίων και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και το Γάλλο Πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμφωνίας, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, με ψηφιακά μέσα: “δεν είμαστε ακόμα εκεί”. Όπως είπε, “δεν είναι αδύνατον (να έχουμε συμφωνία), αλλά έχουμε πολλές γέφυρες να χτίσουμε”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε σχέση με το μέγεθος ΠΔΠ, το ύψος NGEU, την κλείδα κατανομής και την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων “οι προτάσεις μας είναι επαρκείς, αλλά υπάρχουν διαφορές”.

Κατέγραψε “σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους νέους ίδιους πόρους και το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής” σε γενικό επίπεδο και σε ειδικό επίπεδο “σοβαρό ζήτημα με το θέμα της διακυβέρνησης τουλάχιστον με μια αντιπροσωπεία” και “με τους στόχους για το κλίμα και τους κανόνες για το κράτος δικαίου, επίσης με μια αντιπροσωπεία”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι “έχουν ακουστεί πολλά νούμερα, 100 δις, 200 δις, 300 δις, 400 δις”, αλλά “η δική μας πρόταση (750 δις για το NGEU) είναι η πλέον ισορροπημένη για να υπάρξει συμφωνία”, τόνισε.

Σε σχέση με τη νέα μέθοδο για την κλείδα κατανομής 70% - 30% για τα έτη 21 - 22 και 23 αντίστοιχα, εξήγησε ότι  δεν υπάρχει άλλη πρόταση και όλοι εργάζονται με βάση αυτή την παραδοχή.

Μισέλ για σύνοδο κορυφής: Συναίνεση αλλά και δυσκολιες    

Επιπλέον εξήγησε ότι “αυτή την ώρα είμαστε στην φάση που οι αντιπροσωπείες σκληραίνουν τη θέση τους” και αυτό περιλαμβάνει τις ιδέες για τη διακυβέρνηση του προγράμματος, δηλαδή την έγκριση των επενδυτικών - μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων με ενισχυμένη πλειοψηφία (θέση Σ.Μισέλ) ή ομοφωνία (ολλανδική θέση).

Ο ίδιος τόνισε ότι η κάθε αντιπροσωπεία “αυτή την ώρα κάνει τους υπολογισμούς της, κάθε αντιπροσωπεία κόβει και προσθέτει”, αλλά “στο τέλος θα αντιληφθούν όλοι τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα επιστρέψουν στο ότι η δική μας πρόταση είναι η πιο ισορροπημένη”. Το ίδιο ισχύει, εξήγησε και για τις προτάσεις επί τομεακών περικοπών, όπως από το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε μάλιστα ότι αύριο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις 10:00 τοπική ώρα σε μορφή ολομέλειας, θα γίνει διακοπή για διμερείς επαφές, οι ηγέτες δεν θα ξενυχτήσουν, τη νύχτα θα εργαστούν μόνο οι  τεχνικές ομάδες των κρατών και στη συνέχεια η Προεδρία (Σ.Μισέλ) θα καταλήξει ενδεχομένως σε νέα πρόταση, την οποία θα επεξεργαστούν οι 27 την επόμενη μέρα (Σάββατο).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top