Μισέλ για σύνοδο κορυφής: Συναίνεση αλλά και δυσκολιες    

Τι ανακοίνωσε για τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Σαρλ Μισέλ

“Αναδύεται συναίνεση, αλλά δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες”, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το πλαίσιο ανάκαμψης και το ΠΔΠ 2021-2027.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης

“Ήταν η πρώτη ευκαιρία να υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών”, σημείωσε ο Πρόεδρος και ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου για να υπάρξει συμφωνία πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι το ισχύον ΠΔΠ ολοκληρώνεται σε 6 μήνες και ως εκ τούτου ο χρόνος που έχουν οι 27 για να καταλήξουν είναι περιορισμένος.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης 

Η ίδια τόνισε ότι αποκόμισε θετικές εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση για τη βούληση των ηγετών για συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, αλλά διαπίστωσε ισχυρή συναίνεση στην ανάγκη για μια ισχυρή απάντηση σε μια πρωτοφανή κρίση.

Σημείωσε ωστόσο και τις διαφωνίες που υπάρχουν όπως για το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ, την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και τις επιστροφές, αλλά και τους νέους ίδιους πόρους.

“Μπορούμε να έχουμε συμφωνία αρκεί να μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα”, τόνισε η Πρόεδρος.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσαν τους 27 για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ, όπου επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της ΕΕ να καταλήξει σε  συμφωνία, όχι όμως εις βάρους των αρχών της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση. Η ευρωπαϊκή πλευρά θα αναλάβει κάθε προσπάθεια για να συμφωνήσει σε μια μελλοντική σχέση με το ΗΒ, χωρίς προηγούμενο, αλλά ζητήματα που άπτονται του κοινοτικού δικαίου και του κράτους δικαίου (όπως τα θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας).  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top