Ευρωπαίος διπλωμάτης: Ανοιχτή η «διακυβέρνηση» του Ταμείου Ανάκαμψης

Θα απασχολήσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ  

ΕΕ γραφεία

Το ζήτημα της "διακυβέρνησης" του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το σημαντικότερο ανάμεσα στα ανοιχτά θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ για το ΠΔΠ 2021-27 και το Next Generation EU.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκεκριμένα ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου, ανέφερε ότι το ζήτημα το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες ενστάσεις ανάμεσα στα 27 Κράτη Μέλη είναι το ποιος και με ποιον τρόπο θα ελέγχει και θα εγκρίνει τα επενδυτικά προγράμματα που θα καταρτίσουν τα Κράτη Μέλη για πρόσβαση στα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και ειδικά τις επιχορηγήσεις. Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, ο ρόλος του Συμβουλίου στην έγκριση, αλλά και ο τρόπος υπερψήφισης (ομοφωνία, ή ενισχυμένη πλειοψηφία) είναι ζητήματα στα οποία προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση.

ΣΥΡΙΖΑ για Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπόλαιοι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης

Επιπλεόν ζήτημα αποτελεί και ο τρόπος σύνδεσης των προγραμμάτων με τις ανά χώρα συστάσεις, βάσει του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου. Παρομοίως έντονη θεωρεί τη συζήτηση για τη συμπερίληψη των όρων του κράτους δικαίου στο πάγωμα των κονδυλίων. Όπως σημείωσε 1-2 εθνικές αντιπροσωπείες επιθυμούν απάλειψη του σχετικού μηχανισμού ενώ κάποιες άλλες τον θεωρούν απολύτως απαραίτητο.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι θεωρεί πιθανή μια συμφωνία στη Σύνοδο της Παρασκευής (17 και 18/07), αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα υπάρξει και νέα συνάντηση των 27, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά. Επεσήμανε όμως ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη πριν τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο ίδιος επεσήμανε και το ενδεχόμενο μιας "μερικής συμφωνίας", αφήνοντας το ζήτημα των νέων ίδιων πόρων για αργότερα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top