Επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Στόχος της κυβέρνησης να είναι ηλεκτροκίνητα 1 στα 3 οχήματα το 2030

Σημαντικές επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο Γκάζι, εθνικός στόχος είναι 1 στα 3 οχήματα στην Ελλάδα να είναι ηλεκτροκίνητα το 2030.

Την Παρασκευή ανακοινώνεται η επιδότηση για νέα οχήματα

«Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και με τις σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά  στο μέσο εισόδημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Έρχεται επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την αγορά νέου αυτοκίνητου

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πρόγραμμα «θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί».

Σημαντικές φοροαπαλλαγές

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης.

Παράλληλα, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% (70% στα νησιά) του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτων.

Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο το 1973, ένα Enfield 8.000 που, όπως είπε, «θα μπορούσε ίσως να έχει αλλάξει τον ρου της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα αλλά ήταν ένα αυτοκίνητο το οποίο εμφανίστηκε μάλλον πριν από την εποχή του».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top