Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες - Ανοίγουν θερινά σινεμά και μουσεία

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη

«Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους ανθρώπους του πολιτισμού. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ήταν διαμαρτυρία καλλιτεχνών και προσώπων από τον χώρο του πολιτισμού για τη στήριξη του κλάδου τους. 

Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα: Ζητούν τη στήριξη του κλάδου

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού» ανέφερε και σημείωσε ότι «προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα».

Τα μέτρα στήριξης σε καλλιτέχνες και ανθρώπους στον τομέα του πολιτισμού

«Ήδη από τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, για Μάρτιο- Απρίλιο είναι ένα σύνολο 35,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε η κ.Μενδώνη. Όπως είπε η υπουργός, σε ισχύ είναι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και οι διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις.

Από 13/5 έως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του α’ τριμήνου του 2020.

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα των ποικίλων εργασιακών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού.

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι:

-    Όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020. Οι εργοδότες τους θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση και οι εργαζόμενοι αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ από 8/5 έως 12/5. Το ποσό θα είναι πληρωτέο από 14-15/5.

-    Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

-    Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Για πρώτη φορά Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Ακόμη, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Η ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί από 13/5, για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών και είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

Επιπλέον, προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε.

Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Ανοίγουν θερινά σινεμά- Τον Ιούλιο και η Επίδαυρος

Όπως είπε η υπουργός, από 1η Ιουνίου μπορεί να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και από τα μέσα Ιουνίου τα μουσεία.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμοστούν, ενώ 1.500 πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου. Από τις 15 Ιουλίου ανοίγει και η Επίδαυρος.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top