Χοντρό παρασκήνιο σε Eurogroup: «Ντροπή» φώναζε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Ξέφυγε η κατάσταση – Κρίσιμη η συνεδρίαση της Πέμπτης

Μετά από 16 ώρες  σκληρών παζαριών και αλλεπάλληλων διακοπών για συνεννοήσεις των υπουργών Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με το tweet επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» και ανανέωσε το ραντεβού για την Πέμπτη, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει σαφής αναφορά στα ευρωομολόγα ως εργαλείο εναντίον της κρίσης και επέμεινε ότι η χρηματοδότηση από τον ESM δεν μπορεί να γίνει με όρους.

«Ναυάγιο» σε Eurogroup για κορωνοϊό - Διακόπηκε η τηλεδιάσκεψη

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ απάντησε «όχι σε όλα» και κάπως έτσι το Eurogroup διχάστηκε στα δύο.

Η μεγαλύτερη διαφωνία, αυτή που κόστισε 8 ώρες, είχε να κάνει με τους όρους που θα συνοδεύουν τα δάνεια του ESM. Στόχος ήταν μια διατύπωση στο τελικό κείμενο που δε θα τους έκανε να μοιάζουν ούτε με τα μνημόνια των περασμένων δεκαετιών, αλλά ούτε και με λευκή επιταγή για τις χώρες του Βορρά.

Η κατάσταση ξέφυγε. Η Le Monde αποκαλύπτει ότι ο Γάλλος υπουργός οικονομικών ξέσπασε τα ξημερώματα.

«Έχουμε εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς και οι υπουργοί Οικονομικών παίζουν με τις λέξεις και τα επίθετα. Είναι ντροπή για υπουργούς Οικονομικών», είπε ο Μπρούνο Λεμέρ στους συναδέλφους του, γύρω στις 5 το πρωί

«Θα κριθούμε σοβαρά από τις αγορές, από τους πολίτες μας αλλά και από τις άλλες χώρες, αν αποτύχουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

«Μαύρες» προβλέψεις: Ύφεση 10% σε ΕΕ και μέτρα 1,5 τρισ. λόγω κορωνοϊού

Και όλα αυτά όταν η ΕΚΤ λέει πως χρειάζεται πακέτο 1,5 τρισ. ευρώ για να ορθοποδήσει η ευρωπαϊκή οικονομία και η ΕΕ βλέπει ύφεση 10% για το 2020.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top