«Ναυάγιο» σε Eurogroup για κορωνοϊό - Διακόπηκε η τηλεδιάσκεψη

Σκληρό παζάρι για τα κονδύλια - Το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί τελικά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με στόχο να βρεθεί κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του Covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

Μαραθώνιες συζητήσεις στο Eurogroup για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ

Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε στις 16:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), ωστόσο λίγο πριν από τις 22:00 οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών διεκόπησαν για μερικές ώρες και ξεκίνησαν εκ νέου στις 24:00.

Ανακοινώνει με διάγγελμα αυστηρότερα πρόστιμα ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Η Ιταλία και η Ισπανία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα από τον κορωνοϊό, επιμένουν στην ανάγκη έκδοσης κορωνο-ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη.

Από την άλλη, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους και ζητούν στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι

1) Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM, δηλαδή η πιο light εκδοχή όρων σε σχέση με την Ενισχυμένη Γραμμή.

2) δάνεια 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3) πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για την απασχόληση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top