Αντεισαγγελέας ΑΠ: Πρέπει να συμφωνήσουν για τον τρόπο εξέτασης οι μάρτυρες

Τι απάντησε ο επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς για «Σαράφη» - «Κελέση»

Novartis

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis πρέπει να καθοριστεί από τους ίδιους τους προστατευόμενους μάρτυρες ή έστω οι μάρτυρες να συμφωνούν με αυτόν, σύμφωνα με την απάντηση του επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. 

Novartis: Εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» - Οι όροι για να καταθέσει

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απαντά σε ένα σκέλος από τα ζητήματα τα οποίο έθεσε χτες η προανακριτική επιτροπή επισημαίνοντας ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Την άρση προστασίας «Σαράφη» και «Κελέση» εξετάζει η προανακριτική

Συγκεκριμένα,  η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση αυτή κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας. 

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να απαντηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν χτες στην εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου από τα μέλη της προανακριτικής. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top