Novartis: Εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» - Οι όροι για να καταθέσει

Τα δύο τηλεφωνήματα που έκανε στη ΓΑΔΑ

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο προστατευόμενος μάρτυρας που έγινε καπνός λίγο πριν καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis εμφανίστηκε τελικά και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών, αλλά με… όρους. 

Την άρση προστασίας «Σαράφη» και «Κελέση» εξετάζει η προανακριτική

Ο μάρτυρας έκανε δύο τηλεφωνήματα στης ΓΑΔΑ χθες και ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στην Επιτροπή, εφόσον όμως γίνουν όσα του υποσχέθηκε το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Η απάντηση του Άρειου Πάγου για τις «κουκούλες»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στο Τμήμα Προστασίας της ΕΛ.ΑΣ> στις 12:12 το μεσημέρι και το δεύτερο στις 18:50 το απόγευμα. 

Και στις δύο επικοινωνίες, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε ότι ο λόγος που δεν εμφανίστηκε στην Προανακριτική για τη Novartis προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας για τη Novartis «Κελέση»!

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ για όλα αυτά ενημερώθηκε η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της αστυνομίας. 

Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Άφαντος ο προστατευόμενος μάρτυρας «Σαράφης» - Δεν κατέθεσε για τη Novartis

Μετά απ’ αυτό, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Φέρεται τέλος να ζήτησε να καταθέσει με αλλοιωμένη φωνή και σε χώρο ξεχωριστό από αυτόν που θα βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής. 

Γεωργιάδης για βίαιη προσαγωγή μαρτύρων: «Η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της»

Για το θέμα της βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis αναφέρθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας πως η αστυνομία έχει την υποχρέωση να εκτελέσει το ένταλμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε «εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και καθαρός δημοσίως. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη συστολή της αστυνομίας. Την σέβομαι, γιατί σέβομαι γενικώς την αστυνομία αλλά δεν την αντιλαμβάνομαι».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα νομίμως εκδοθέν ένταλμα που γράφει επάνω Ελληνική Δημοκρατία, μια απάντηση του Αρείου Πάγου ότι αυτό είναι νόμιμο και μια υποχρέωση της Αστυνομίας να εκτελέσει το ένταλμα για τους προστατευόμενους μάρτυρες «Σαράφη» και «Κελέση».

«Αν κατά τη διάρκεια της εκτελέσεώς του εντάλματος αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, σε αυτό δε θα ευθύνεται η Αστυνομία. Σ’ αυτό θα ευθύνονται αυτοί που δεν προσήλθαν με νόμιμο τρόπο», συνέχισε.

Μανιαδάκης για Novartis: «Ψευδομάρτυρες “Σαράφης” και “Κελέση”»

 «Ψευδομάρτυρες» χαρακτήρισε τους «Σαράφη» και «Κελέση» ο Νίκος Μανιαδάκης προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εντάσσονται στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο Νίκος Μανιαδάκης σημείωσε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει βάλει στο αρχείο επτά από τις υποθέσεις για τις οποίες έγιναν καταγγελίες και πρόσθεσε: «εμένα με εμφάνισαν να είμαι παντρεμένος με επιχειρηματία ενώ ο "Σαράφης" κατέθεσε ότι άκουσε πως χρηματίστηκα ενώ υπήρξα σύμβουλος Λοβέρδου ενώ δέκα άνθρωποι έχουν καταθέσει ότι δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του κ. Λοβέρδου».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν λοιδωρήσει δεκάδες ανθρώπους χωρίς κάτι συγκεκριμένο.

Ο Νίκος Μανιαδάκης, αναρωτήθηκε, επίσης για το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων λέγοντας ότι για να ισχύει η νομοθεσία «προϋποθέτει ότι για να τύχει κανείς αυτής της προστασίας θα πρέπει να έχει ενταχθεί με δύο προϋποθέσεις: να μην έχει εμπλακεί στην υπόθεση και να λέει την αλήθεια. Για τους συγκεκριμένους μάρτυρες θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρχές αν πληρούν τις προϋποθέσεις».

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: ΝΔ-ΚΙΝΑΛ θέλουν την τρομοκράτηση των μαρτύρων

«Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ δε θέλουν να εξεταστούν οι μάρτυρες αλλά να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για να τρομοκρατηθούν», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή ζητά να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «για να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis» και υποστηρίζει ότι καθοδηγητής της υπόθεσης είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Χθες έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του καθοδηγητή του κ. Σαμαρά. Μετά την αποκάλυψη ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας επικοινώνησε με την ΕΛ.ΑΣ. και δήλωσε ότι θέλει να καταθέσει σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, την τήρηση του οποίου ζήτησε ξεκάθαρα χθες από την Προανακριτική ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από την ΝΔ διαρρέεται ότι "δεν διαπραγματεύονται".

Για να τελειώνουμε με τα ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την πρώτη στιγμή να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis.

Αντίθετα, ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θέλουν να εξεταστούν. Το μόνο που θέλουν είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για να τρομοκρατήσουν και να επιβάλλουν σιωπή στους προστατευόμενους μάρτυρες, για να συσκοτίσουν το σκάνδαλο Novartis.

Τόσο αυτοί όσο και όσοι αναπαράγουν τις διαρροές τους μέρες τώρα, κάνουν πως δεν ακούν όσα οι υπεύθυνες Αρχές της χώρας τούς λένε. Αγνόησαν το έγγραφο της ΕΛΑΣ που αναφέρει τον νόμιμο τρόπο εξέτασης των μαρτύρων, αγνόησαν ακόμα και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που τους επανέλαβε χθες ακριβώς τα ίδια. Θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο σκάνδαλο Novartis και δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταλύσουν το κράτος Δικαίου. Δεν θα τους περάσει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top