Άφαντος ο προστατευόμενος μάρτυρας «Σαράφης» - Δεν κατέθεσε για τη Novartis

Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ

Νέα εμπλοκή προκαλεί στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της υπόθεσης της Novartis  η άρνηση, του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» να προσέλθει στη ΓΑΔΑ ώστε να καταθέσει (με τη «φόρμουλα» της ταυτοποίησής του από αστυνομικό).  

Novartis: Χωρίς κουκούλες αλλά με μεταμφίεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Από το προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής ζητήθηκε η βίαιη προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει και η έκδοση του σχετικού εντάλματος, αλλά παρά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. ο  «Μάξιμος Σαράφης» παρέμεινα άφαντος.       

Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να μη δώσουν το παρών οι βουλευτές του που μετέχουν στην Προανακριτική στη διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων στη ΓΑΔΑ, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα».

Novartis: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης Πλεύρη – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Για το ίδιο ζήτημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να αρθεί η προστασία του μάρτυρα λόγω και της άρνησης να καταθέσει. Η Ελληνική Λύση συμφωνεί αλλά από την πλευρά της απέχει.  

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΡΜΠΑΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ    

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν το μόνο κόμμα που απέρριψε την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη»  από την προανακριτική χωρίς κουκούλα, έκανε  λόγο πάντως  για «πραξικόπημα».

«Δε θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν» έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twiiter. 

 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε επίσης κριτική στον Πρόεδρο της Βουλής ότι  καλύπτει και ανέχεται «παρέμβαση μιας Επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας». 

O κ. Τασούλας απαντώντας στο σκέλος της  δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα που τον αφορά, δήλωσε από την πλευρά του:

«Η Βουλή με απόφασή της της 9ης Οκτωβρίου 2019 συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ.Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατόπιν των ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

ΣΑΡΑΦΗΣ: ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε καταθέσει στους εισαγγελείς με ήπια αλλοίωση χαρακτηριστικών. Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος στο Mega, «όταν μιλάμε για την προανακριτική επιτροπή  επειδή έχει ακριβώς ανακριτικά καθήκοντα  όπως ένας εισαγγελέας, είμαι της άποψης  ότι όλα αυτά που γίνονται εκεί πρέπει να είναι με την λογική, όπως ακριβώς ένας εισαγγελέας κάνει τις ανακρίσεις του».

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top