Προστατευόμενοι μάρτυρες: Η απάντηση του Άρειου Πάγου για τις «κουκούλες»

Τι αναφέρει για την εξέτασή τους

Σκιές σε τοίχο

Νόμιμα χαρακτηρίζει τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ο Άρειος Πάγος.

Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, σε έγγραφό του προς την προανακριτική επιτροπή, παραπέμπει στην υπουργική απόφαση (429/2018), που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέτασή τους.

Novartis: Άρση της προστασίας των μαρτύρων ζητά η προανακριτική

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top