Novartis: Στη ΓΑΔΑ για «Σαράφη»-«Κελέση» τα μέλη της προανακριτικής

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται, εκ νέου, η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί.

Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Novartis: Στον Άρειο Πάγο για τους μάρτυρες ο ΣΥΡΙΖΑ - Καταθέτει η «Κελέση»

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα.

Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή, που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Ως νόμιμη ενέργεια, που προβλέπεται από τη νομοθεσία, θεωρείται η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως οι μάρτυρες, που δεν προσέρχονται στο στάδιο προ-προκαταρκτικής εξέτασης, δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, εξάλλου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της ΚΟ Σπύρος Λάππας κατέθεσαν αναφορά  στον  Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.

Στην επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον  ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής, που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της προανακριτικής, κατά του προστατευόμενου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.

Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε περίπτωση που - όπως όλα δείχνουν - ακολουθήσει την ίδια τακτική.

«Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας, ζητώντας την προστασία της νομιμότητας, την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους, για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα για να καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας», είπε, ο κ. Λάππας.

Ο ίδιος, θέλοντας να επισημάνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας, που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

Πέτσας: Περιμένουμε να δούμε εάν θα έρθει η «Κελέση»

«Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία. Η Επιτροπή κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και η Δικαιοσύνη», είπε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας - κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – σε ερώτηση για την επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναφορικά με τι μέλλει γενέσθαι, εάν δεν προσέλθει ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» σήμερα στη ΓΑΔΑ, τόνισε: «Αναμένουμε αν θα προσέλθει η σημερινή μάρτυρας. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, όχι της κυβέρνησης. Η προανακριτική επιτροπή έχει εργαλεία στα χέρι της και έχουν υπάρξει σημαντικές καταθέσεις μέχρι σήμερα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα. Ο μάρτυρας μπορεί να κλητευθεί και στο μέλλον».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι επέλεξε μόνος του να αναμειχθεί στη Δικαιοσύνη και στην προανακριτική.

«Επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της συζήτησης και να πει σημαντικά ψέματα: δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία, δεν επιλέγει η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ κάποια διαδικασία,. Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, επέλξαν αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησε και η φυσική Δικαιοσύνη», σχολίασε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πανικό και πρόσθεσε: «Στον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ρητή αναφορά: “θα πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός και να αφήνει τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της”. Πώς συνάδει αυτό με τη δήλωσή του;».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top