Δένδιας: Συναίνεση και υπευθυνότητα στο ΕΣΥΠ για τις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα προς τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις - Πού διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Δένδιας ΕΣΥΠ

Στη διαπίστωση ότι υπήρξε συναίνεση και υπευθυνότητα κατά τη συνεδρίαση του του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τις επιμέρους διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

Δένδιας από τη Μαδρίτη: Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή

«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συμφώνησαν με Δένδια και οι Ιταλοί: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης!

Για τη Διαδικασία στο Βερολίνο ο κ. Δένδιας επισήμανε σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και ότι είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς. Όπως συμπλήρωσε η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

Σκληρή απάντηση Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι καιροί δεν επιτρέπουν επιπολαιότητες

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη. Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών για το ίδιο θέμα   

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  

Ο  Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική απάντηση στη γερμανική κυβέρνηση για  το αίτημα για τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις, όπως και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. «Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους» υπογράμμισε. .

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ  

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των  κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ που παγίως δεν επιθυμεί τη συμμετοχή  στο ΕΣΥΠ) και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής  δήλωσαν μεταξύ άλλων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης:

 
Γκιουλέκας (πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Βουλής): Πολύ σημαντικό ότι παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις υπάρχει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα εργάζεται για ειρήνη αλλά δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Α. Συρίγος(ΝΔ): Υπήρξε ενημέρωση για γερμανικές αποζημιώσεις, Βαλκάνια, ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε κριτική για επιμέρους χειρισμούς αλλά θεωρώ θετικό ότι υπήρξε απόλυτη σύμπνοια ως προς τις απειλές που δέχεται η χώρας, κοινό μέτωπο

Σ. Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Θετικό κλίμα δεν σημαίνει εθνική συναίνεση, γιατί η ομοψυχία θέλει εθνική στρατηγική, εκεί έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Συμφωνούμε στα ΜΟΕ και στην ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων αλλά διαφωνούμε ως προς το τι σημαίνει ενεργητική πολιτική. Είναι αποτυχία που δεν μετέχουμε στο Βερολίνο.  Να είναι η Ελλάδα παρούσα σε όλα τα θέματα που την αφορούν, δεν μπορεί να παίζονται τα πάντα και να είναι απούσα η χώρα.

Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ: Εγκυμονεί κινδύνους η τουρκική προκλητικότητα. Και το θέμα είναι πως θα εκδηλωθεί ελληνική πρωτοβουλία

Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ): Η κατάσταση με Τουρκία βαίνει επιδεινούμενη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Δεν παραχωρούμε τίποτα.

Σακοράφα (ΜέΡΑ25): Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα.  Χρειάζεται ομόνοια στα εθνικά θέματα. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top