Κροάτης Πρωθυπουργός: Η Βόρεια Μακεδονία δικαιούται έναρξη διαπραγματεύσεων

Σε Τουρκία και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σάρλ Μισέλ και Αντρέι Πλένκοβιτς

«Η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα και το σύνταγμά της και άρα δικαιούται έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε ο Κροάτης Πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο Ζάγκρεμπ, όπως μετέδωσε o ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου.   

Βόρεια Μακεδονία: Δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην προσωρινή κυβέρνηση

Στο Ζάγκρεμπ, αυτές τις μέρες, πραγματοποιείται συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, που παρακολουθεί και ο Μισέλ, καθώς η Κροατία είναι η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο μισό του 2020.

Στην ίδια διάσκεψη ο Σαρλ Μισέλ και ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς περιέγραψαν τις προτεραιότητες του εξαμήνου, πραγματοποιώντας αναφορές στα βασικά ανοικτά θέματα, όπως η διαδικασία της διεύρυνσης σε σχέση με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός, το Brexit αναφορικά με την μελλοντική σχέση με την ΕΕ και η διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Brexit: Το βρετανικό κοινοβούλιο είπε το «ναι» στον Μπόρις Τζόνσον

Σε σχέση με τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα» που πρέπει να σταλεί επί κροατικής προεδρίας για τον εκσυγχρονισμό της μεθοδολογίας πιστοποίησης μεταρρυθμίσεων και του συστήματος των προ-ενταξιακών κεφαλαίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο για το θέμα στο Ζάγκρεμπ ως εξαιρετικά σημαντική, επισημαίνοντας την ανάγκη για στέρεη προετοιμασία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη για υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τον εκσυγχρονισμό της μεθοδολογίας της διεύρυνσης. Δήλωσε δε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την εξειδικευμένη γνώση συγκεκριμένων Κρατών Μελών για το θέμα».
 
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη» διαπραγμάτευση. Συμπλήρωσε δε ότι «θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη διαφάνεια» και στη 2η φάση των συνομιλιών με το ΗΒ. Επεσήμανε δε ότι «η δυσκολία συνίσταται στο ότι η χώρα αυτή έχει ανακοινώσει πρόθεση να απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ».

Νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ζητά η Σκωτία – Το απορρίπτει η Βρετανία

«Η ενότητα απαιτεί μόνιμη προσπάθεια» σχολίασε σε σχέση με τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό  2021 - 2027 και το κενό χρηματοδότησης που δημιουργεί το Brexit.
 
Ο Πρόεδρος Μισέλ, αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λιβυή, τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, αλλά και το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη το ερχόμενο Σάββατο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν.

Λάδι στη φωτιά από Ερντογάν: Στέλνει στρατό σε Λιβύη

Ο Πρόεδρος ανέφερε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ροχανί, αλλά και τη μετάβαση του στην Αίγυπτο μετά την Τουρκία. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι «η τέλεια συμφωνία», αλλά πρέπει να διασωθεί. Τόνισε δε, ότι η Ε.Ε. πρέπει να ταυτοποιήσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή και να δει πώς μπορεί να τα υπερασπιστεί. «Θα πάω στην Τουρκία και την Αίγυπτο γιατί πρέπει να είμαστε παρόντες και ενεργοί», σημείωσε, τονίζοντας ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εξαιρετικά σημαντική και απαιτεί μόνιμη παρουσία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τέλος, συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για την ανάληψη της 1ης προεδρίας αυτής της χώρας επί του Συμβουλίου των Κρατών Μελών από το 2013 που προσχώρησε στην Ένωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top