Νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ζητά η Σκωτία – Το απορρίπτει η Βρετανία

Κάνει λόγο για «επιζήμιο περισπασμό»

Η Νίκολα Στέρτζον με τον Μπόρις Τζόνσον

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ζητά η Νίκολα Στέρτζον.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με την επικεφαλής του δείχνει τη στήριξη για την προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

«Όχι» από τη βρετανική κυβέρνηση

Ωστόσο παρά την επιθυμία του SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας), δημοψήφισμα χωρίς το «ναι» της Βρετανικής κυβέρνησης δεν υφίσταται.
Με το που έγιναν γνωστά τα αιτήματα της Στέρτζον η βρετανική κυβέρνηση τα απέρριψε, κάνοντας λόγο για έναν «επιζήμιο περισπασμό» που θα υπονομεύσει υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια «και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

Νωρίτερα η Στέρτζον, που ηγείται της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας, είχε δηλώσει ότι θα στείλει επιστολή στον Τζόνσον ζητώντας του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

Είχε διαμηνύσει μάλιστα πως αν ο Βρετανός Πρωθυπουργός την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, τότε θα εξετάσει όλες τις «λογικές εναλλακτικές επιλογές της», προκειμένου, όπως λέει, να διασφαλίσει το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα ήταν αυτές οι επιλογές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα καταναλανικού τύπου, οργανωμένου χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.

Το δημοψήφισμα του 2014

Οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014. 

Η Στέρτζον δηλώνει όμως ότι δεν έχει ακόμα κερδηθεί η υπόθεση της απόσχισης της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέγραψε τη στρατηγική της ως μια μάχη για το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση.

Ο Τζόνσον, του οποίου το Συντηρητικό κόμμα πέτυχε σαρωτική νίκη στην Αγγλία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά είχε χαμηλές επιδόσεις στη Σκωτία -κερδίζοντας μόνο έξι έδρες εκεί-- έχει μέχρι στιγμής αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει να διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα του 2014 διευθέτησε το ζήτημα της ανεξαρτησίας και ότι θα είναι διχαστικό και κακό για την οικονομία να ανοίξει εκ νέου το θέμα αυτό. Η Στέρτζον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κυρίως διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασίλειου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. 

Η Στέρτζον δήλωσε ότι η επιτυχία του SNP στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει την εντολή του λαού της Σκωτίας για να τον οδηγήσει εκτός της ΕΕ παρά τη βούλησή του. Πρόσθεσε ότι η στάση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα της Σκωτίας θα οδηγήσει το Εδιμβούργο προς την πόρτα της εξόδου.

«Όσο πιο πολύ μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών) προσπαθεί να παρεμποδίσει τη βούληση του λαού της Σκωτίας, τόσο περισσότερο επιδεικνύουν απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση στη σκωτσέζικη δημοκρατία, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία, άρα η βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, κατά την άποψή μου, σπέρνει τους σπόρους της μακροπρόθεσμης ήττας τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top