Ερντογάν: Θα στείλω στρατεύματα στη Λιβύη- «Πραξικοπηματίας» ο Χάφταρ

Ενοχλήθηκαν τουρκικά ΜΜΕ από την επίσκεψη Δένδια στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε, όπως λέει, από την κυβέρνηση της Τριπολίτιδας. Μάλιστα χαρακτηρίζει «πραξικοπηματία» τον στρατηγό Χάφταρ, τον οποίο αναγνωρίζουν ως νόμιμο Λίβυο ηγέτη, οι περισσότερες χώρες του κόσμου. 

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Την ίδια ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπαίνει στο Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, το τουρκικό κοινοβούλιο θα αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο αλαζόνας Σουλτάνος επιστρέφοντας στην Άγκυρα από την Τυνησία. 
 

Λιβύη- Τουρκία: «Φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη και Κύπρος»

Ενοχλήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ από την επίσκεψη Δένδια στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, κάποια τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» την επίσκεψη Δένδια… με όχι καλό μάτι. Συγκεκριμένα, η φιλο-ερντογανική «Τakvim» στην ηλεκτρονική της έκδοση σχολιάζει τις αναρτήσεις Δένδια στα social media, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όπως γράφει το τουρκικό μέσο, ο Έλληνας υπουργός έγραψε Κωνσταντινούπολη κι όχι Istanbul. 


 

Στην Φανάρι ο Νίκος Δένδιας- Παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία

Ερντογάν: Πραξικοπηματίας ο Χάφταρ

«Θα δεχτούμε την πρόσκληση (να στείλουμε στρατό στη Λιβύη). Γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε αυτές τις συναντήσεις. Γιατί οι άλλοι βοηθούν έναν πραξικοπηματία. Εμείς υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και δεχόμαστε την πρόσκλησή τους. Αυτή είναι η διαφορά μας» είπε ο Ερντογάν.

Κι όμως λίγες ώρες πριν από την Τύνιδα ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωνε πως δεν έχει λάβει τέτοια πρόσκληση από την κυβέρνηση της Τριπολίτιδας. 

«Ποτέ δεν πήγαμε οπουδήποτε απρόσκλητοι. Αν υπάρχει μια πρόσκληση θα τη σκεφτούμε και θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα».

Ο Σουλτάνος δήλωσε ότι το έχει ήδη συζητήσει, με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας. Ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι κύριοι Τζόνσον και Πούτιν συμφωνούν μαζί του. Κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Εκπρόσωπος αιγυπτιακής προεδρίας: «Θα ενισχυθεί ο συντονισμός με Ελλάδα»

Αντίδραση όμως υπήρξε κι από την πλευρά του Αιγύπτιου προέδρου, με τον οποίο είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας μίλησε για τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της χώρας του με την Ελλάδα. 

«Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας τη σημασία να ενισχυθεί ο συντονισμός των δύο κρατών στους τομείς αυτούς» είπε ο Μπάσαμ Ράντι, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας.
 

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει λόγο στην Λιβύη

Η Ελλάδα δεν έχει λόγο στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία ενώ υποστήριξε ότι στη διαδικασία επίλυσης για την κρίση της Λιβύης που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο θα πρέπει να συμμετάσχουν και η Αλγερία, η Τυνησία και το Κατάρ και πως γι’ αυτό το θέμα ήδη συνομίλησε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σεντ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως πιστεύει ότι η Τυνησία μπορεί να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Λιβύη και ότι με αυτές τις σκέψεις έκαναν τις διαβουλεύσεις τους στην Τυνησία και τις αξιολογήσεις τους. 

Ερντογάν- Τυνησία: «Η Ελλάδα δεν έχει λόγο για το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης»

Για τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης της Λιβύης που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι βλέπει την απουσία της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Κατάρ ως μεγάλη έλλειψη και πως αναφέρθηκε σε αυτό και στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία απάντησε ότι είναι χρήσιμο να αξιολογηθεί η κατάσταση. Το θέμα συζήτησε, όπως είπε και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος του ανέφερε πως συμφωνεί μαζί του. Χθες έθεσε το θέμα και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο οποίος επίσης του είπε πως συμφωνεί και πως θα το συζητήσει με την Μέρκελ. 

Σε άλλη ερώτηση ο Τούρκος Προέδρος είπε «δυσκολεύομαι να καταλάβω τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την υφαλοκρηπίδα ούτε και με την παρούσα ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν έχει σχέση με την υφαλοκρηπίδα, δεν έχει σχέση με την ΑΟΖ», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να έχει οποιοδήποτε λόγο εδώ. Ασφαλώς πρέπει να γνωρίζουν ότι η σημερινή εποχή δεν είναι πλέον η παλιά. Μπορεί στο παρελθόν αυτοί να είχαν κάνει διαφορετικές συμφωνίες αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκείνη η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν», ανέφερε.

Για την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εμείς μέχρι σήμερα δεν πήγαμε πουθενά επισκέπτες χωρίς πρόσκληση. Αν μας προσκαλέσουν θα το αξιολογήσουμε και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματά» ανέφερε. 

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Δένδιας από Φανάρι: Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης και εδώ στους Τούρκους οικοδεσπότες μας ό,τι καλό

Ο Νίκος Δένδιας πάντως, έστειλε μήνυμα αγάπης  μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

«Είχα τη χαρά σήμερα να γιορτάσω τα Χριστούγεννα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου άκουσα τη λειτουργία την οποία έκανε ο προκαθήμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και δέχτηκα μαζί με την οικογένειά μου τις ευλογίες του. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ σε όλες και όλους, καταρχήν σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, στους ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και σε όλους τους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης και εδώ στους Τούρκους οικοδεσπότες μας ό,τι καλό. Υγεία, ευτυχία, αγάπη και ευημερία. Να είμαστε πάντα καλά και του χρόνου!», έγραψε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top