Ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας

Στήριξη και από ΗΠΑ και από Ρωσία στη χώρα μας

Αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας από το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών επιδιώκει ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Η Τουρκία όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στέλνοντας στον ΟΗΕ το παράνομο Μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη. ¨»Θα το ακυρώσουμε»   δήλωσε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Άκυρο το μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας

Αυτή την ώρα στο δείπνο των ηγετών ο Πρωθυπουργός έχει μαζί του   όλους τους ευρωπαίους ηγέτες να συνυπογράφουν τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας. Αλλά και στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Ρωσία που υιοθετεί το ελληνικό επιχείρημα για το Δίκαιο της Θάλασσας. 
Μόνο ο ΟΗΕ κράτησε ουδέτερη στάση με μια έμμεση σύσταση στην Άγκυρα, που είναι όμως η συνηθισμένη στάση του σε τέτοιες περιπτώσεις.

Διπλωματικές πηγές: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για τη συμφωνία

 
«Σε συγκεκριμένες περιοχές όπως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών»  Ο Τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός   είναι σε τέτοια  έξαρση που  ο Σουλτάνος  αρχίζει να θυμίζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν με φανατικούς να τον αποθεώνουν  όπου και αν πάει.

«Εμείς την συμφωνία μας και την νέα υφαλοκρηπίδα μας  με τα νέα καθορισμένα όρια της  την επικυρώσαμε στον ΟΗΕ και απαντήσαμε (στην Ελλάδα) με αυτόν τον τρόπο. Τα επιχειρήματα της Ελλάδας δεν ισχύουν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Η Αθήνα πάντως διαμηνύει πως δεν θα κάνει πίσω.

«Δεν έχω δικαίωμα αυτό που παρέλαβα να το παραδώσω ούτε κατά το ελάχιστο έλασσον» διαμήνυσε διπλωματική πηγή ενώ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί «αν πάει  τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης» η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΥΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής ήρθε στην Αθήνα,  συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κ. Τασούλα  Βουλής και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και δήλωσε ότι  η Βουλή και ο στρατός που ελέγχουν το 90% της Λιβύης θα ακυρώσουν την συμφωνία με την Τουρκία.
«Και οι  Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης  απορρίπτουν την συμφωνία.  Θα συνεργαστούμε με την Ελληνική Βουλή για να την ακυρώσουμε» δήλωσε ο Αγκίλα Σάλεχ.  

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Λιβύης- Συνάντηση με Τασούλα και Δένδια

Όπως είπε,  η συμφωνία με την Τουρκία είναι απορριπτέα και παράνομη. Ζήτησε δε να αρχίσει θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: ΙΣΧΥΡΕΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Με την ευρωπαϊκή  απόφαση στο χέρι ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη  με στόχο να μην δημοσιευθεί από τον ΟΗΕ η Τουρκική συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top