Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Άκυρο το μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «Δε θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Χτίζει ευρωπαϊκό «τείχος» στις τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: 

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας». 

Διπλωματικές πηγές: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για τη συμφωνία

Η Σύνοδος των 28 ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι με συζήτηση για τα συμπεράσματα σχετικά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ το θέμα του Brexit θα συζητηθεί στο τέλος της Συνόδου.

Το υπουργείο Εξωτερικών όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη

Η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο γίνεται αναφορά σε αυτό στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, αλλά και της Ρωσίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από την πλευρά του, θα τηρήσει στάση ουδετερότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top