Παναγιωτόπουλος: «Ο Ερντογάν είπε να μη χτυπάμε τα χέρια στο τραπέζι»

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι περιστερώνας»

Για την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και αφορά αφορά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων:

«Η Τουρκία διεκδικεί το μερίδιο της λειτουργώντας αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Όταν ο συνομιλητής σου βγάζει πιστόλι τότε πρέπει να βγάλεις και εσύ πιστόλι λαδωμένο και γεμάτο και μετά συζητάμε» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Παράλληλα διέψευσε δημοσίευμα των Times περί ενίσχυσης των δυνάμεων στην Κρήτη. Μίλησε για «ψευδείς ειδήσεις» τις οποίες ενέταξε «στο σύστημα στο προπαγάνδας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η διάταξη των δυνάμεων είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό», ξεκαθάρισε.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Η διαρκής διαστρέβλωση σας εκθέτει»

Πώς σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συντριβής των Ελλήνων, αλλά και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «μην ξεχνάτε πως σας ρίξαμε στο Αιγαίο», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τα απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης .

Σημείωσε μάλιστα πως «ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι».

Toυρκία σε Μητσοτάκη: «Μην ξεχνάτε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο»

«Το Πεντάγωνο δεν είναι περιστερώνας»

Ο Υπουργός Άμυνας παρατήρησε ακόμα ότι πάντα και παντού υπάρχουν «γεράκια». 

Όπως είπε «το Πεντάγωνο -σ.σ. ΥΠΕΘΑ- δεν είναι περιστερώνας. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις τελικές αποφάσεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά δίκαια».

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία αξία!»

Η συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Καθημερινής» περί αποστολής γαλλικού πλοίου νοτίως της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας και κάνει τις κινήσεις της. 

Υπενθύμισε ακόμα, ότι στη συνάντηση του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας είχε ζητήσει να μάθει την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επομένη η Γαλλία έστειλε μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο  στην περιοχή συμφερόντων της. 

Eρντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με Λιβύη – Τη στέλνουμε στον ΟΗΕ»

«Ο Μητσοτάκης κοίταξε παλλικαρίσια τον Ερντογάν» 

Σχολιάζοντας το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, σχολίασε ότι στη συνάντηση δεν αναλύθηκε με νομική επιχειρηματολογία και επανέλαβε ότι κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή αλλά δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.  

Όσο για το τετ-α-τετ του Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Ερντογάν; Eίπε ότι ήταν «μια καλή συνομιλία σε καλό κλίμα, ένας ζωντανός διάλογος, δεν είχε επίδειξη μαγκιάς αλλά εκφορά συγκροτημένου λόγου, ο πρωθυπουργός κοίταξε στα ίσια παλλικαρίσια τον συνομιλητή του. Σε κάποια θέματα συμφωνήσαμε, σε αρκετά διαφωνήσαμε. Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα βρίσκαμε σε όλα».

Τσαβούσογλου: Δε θέλω πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα προστατεύσω τα πλοία μου

Καλύτερη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το Στρατό με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χρηματοδοτήσει την αγορά καλύτερων καμερών κατά μήκος της συνοριογραμμής, πρόσθεσε.

Το σχέδιο που εκπονείται περιλαμβάνει και τη δημιουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά για τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται και όχι τους πρόσφυγες καθώς διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που εισέρχονται από τον Έβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά έρχονται για άλλους λόγους. Υπενθύμισε δε και το νόμο που ψηφίσθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.  

Το ζήτημα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των ροών λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της και δεν ήταν εντάξει η Τουρκία. Δεν έλεγξε τις ροές. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρώπη και ζήτησε «να ρίξει τον παρά» στην Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top