Ευρωπαϊκό μέτωπο στις προκλήσεις της Τουρκίας ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ειδική χρηματοδότηση θέλει η Ελλάδα για την αποδέσμευση από τον λιγνίτη

 

Την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Ισπανία στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός, προσκεκλημένος από τον Ισπανό ομόλογο του, συμμετείχε σε συνάντηση αρχηγών κρατών, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλς Μισέλ.

Κατήγγειλε ευθέως την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε της στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορει να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την δημιουργία νέου μηχανισμού χρηματοδότησης για την κλιματική αλλαγή και την απολιγνιτοποίηση και ειδική χρηματοδότηση για την Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευτεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. 

«Για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση την δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική», κατέληξε.

Στη Διάσκεψη μετέχουν, μεταξύ άλλων, από Ευρωπαϊκής πλευράς, ο Πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και ο Πρόεδρος της Αυστρίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top