Novartis: Την κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική θέλει ο Άρειος Πάγος

Για τις πιέσεις στις οποίες αναφέρθηκε στην προανακριτική επιτροπή

Άρειος Πάγος

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του Κ. Φρουζή  καθώς φέρεται να έκανε λόγο για πιέσεις και αυτό το κομμάτι άπτεται της έρευνας τους. 

"Βόμβες" από τον Φρουζή στην προανακριτική για τη Novartis!

Την ίδια πρακτική θα ακολουθήσουν και για και όποια άλλη κατάθεση ή έγγραφο προκύψει στο μέλλον. 

Η εισαγγελία διαφθοράς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αναμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομων  και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Novartis για τους δύο πολιτικούς (Άδ.Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλο). 

Προανακριτική: Τι απαντούν εισαγγελικές πηγές στην κατάθεση Φρουζή

Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής αρχής βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis  καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας. 

Παράλληλα, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι ο Κ.Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα που αφορουν την υπόθεση της Novartis.

Φρουζής σε προανακριτική: Η Τουλουπάκη ζήτησε να πω αυτά που η ίδια ήθελε

Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πριν από λίγες ημέρες εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά τους γιατρούς.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα μαυρου χρήματος που ισχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφοριες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

Για το ενδεχόμενο της ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή δικαστικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αποκλειστικά αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση Novartis έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Ολομέλεια των Εφετών θεωρείται κατώτερη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ακυρότητας της διαδικασίας. 

Η άλλη άποψη αναφέρει ότι  η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top