«Επιχείρηση Αστραπή» σχεδίαζε η Τουρκία για τους 8 - Πώς εμπλέκουν Κοτζιά

Κύκλοι Δένδια: Δε διανοούμαστε ότι συνέβησαν τα όσα καταγγέλλονται

Η Τουρκία σχεδίαζε στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει τους οκτώ  αξιωματικούς που  διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, υποστηρίζει η ιστοσελίδα Nordic Monitor η οποία δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα για την επιχείρηση!

ΒΡΥΧΑΤΑΙ ο Ερντογάν για τους «8»- Η ελληνική κυβέρνηση μου είχε υποσχεθεί πως θα τους παραδώσει

Μαξίμου: Οι πραξικοπηματίες της Τουρκίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου

  

Κατά το Nordic Monitor, η στρατιωτική επιχείρηση ονομάστηκε «Harekat Yıldırım« (Επιχείρηση Αστραπή) και θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή.

Στα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται  αποτυπώνονται οι οδηγίες του γενικού στρατηγείου στις 16 Ιουλίου, ώστε  ειδική ομάδα να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη, να παραλάβει και να επιστρέψει τους 8 αλλά και το ελικόπτερο Sikorsky με το οποίο είχαν διαφύγει, ενώ άλλη ειδική ομάδα μία θα ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΝΑ 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ενδιαφέρον όμως το δημοσίευμα και επειδή σύμφωνα με αυτό οι ελληνικές αρχές   συμφώνησαν  να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο (όπως και έγινε) αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Γίνεται αναφορά μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον τότε Έλληνα ΥΠΕΞ  Νίκο Κοτζιά,  ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωνε ότι θα επιστρέψουν οι οκτώ το συντομότερο, όπως είχε υποστηρίξει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τότε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι είχε μιλήσει με τον  Νίκο Κοτζιά, ο οποίος «τον διαβεβαίωσε  ότι οι 8 αξιωματικοί θα επιστρέφονταν στην Τουρκία όσο το δυνατό συντομότερα».

Κατά το Nordic Monitor παρότι υπήρξε αρχικά πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, στη συνέχεια αυτή δεν εφαρμόσθηκε όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.

Σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε κύκλοι του νυν υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ανέφεραν:   

«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση,  που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια  ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor.

H  σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αρχικά άσκησε κριτική  στα ΜΜΕ για την αναδημοσίευση των ισχυρισμών του Nordic Monitor!

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό»  έγραψε αρχικά στο twitter. 
 

 

 

Αργότερα επανήλθε και σχολίασε με τη σειρά του τα όσα ανέφεραν κύκλοι του Νίκου Δένδια.  «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην  ΥΠΕΞ Ελλάδας». 

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του κ. Κοτζιά πάντως προκαλεί εντύπωση καθώς το Nordic Monitor θεωρείται διεθνώς «αντικαθεστωτικό» κατά του Ερντογάν μέσο, ενώ «ψυχή» του θεωρείται Τούρκος δημοσιογράφος που ζει αυτοεξόριστος στη Νορβηγία…       

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top