ΒΡΥΧΑΤΑΙ ο Ερντογάν για τους «8»- Η ελληνική κυβέρνηση μου είχε υποσχεθεί πως θα τους παραδώσει

Τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

ΒΡΥΧΑΤΑΙ ο Ερντογάν για τους «8»- Η ελληνική κυβέρνηση μου είχε υποσχεθεί πως θα τους παραδώσει

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την υπόθεση είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους 8 αυτομολήσαντες στρατιωτικούς είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες.

«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στα μέσα Ιουλίου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA  είχε κάνει λόγο για  "ισχυρό επιχείρημα έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας" σε ό,τι αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

"Πρέπει να πω ότι το επιχείρημα έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό. Θα έλεγα πολύ ισχυρό. Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό επιχείρημα", είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας είχε τονίσει, πάντως, ότι "πρέπει να εφαρμοστεί  το ελληνικό και το δημόσιο, διεθνές δίκαιο" και εξήγησε ότι θα εξεταστεί σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου και μετά θα αρχίσει η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης.

Παράλληλα η τουρκική Daily Sabbah σε δημοσίευμά της τον Ιούλιο, υποστήριζε πως η Ελλάδα συμφώνησε να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες, χωρίς πάντως η είδηση να επιβεβαιώνεται επισήμως. Στο ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα επικαλείτο τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να είπε πως μετά από επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, συμφωνήθηκε να επιστρέψουν ''οι προδότες'' όπως τους χαρακτήρισε. Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το επόμενο tweet για την επικοινωνία του με τον Νίκο Κοτζιά...

Σε μια λιτή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών είχε επιβεβαιωθεί η συνομιλία Κοτζιά - Τσαβούσογλου, όχι όμως και η επίτευξη συμφωνίας.

''Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας''.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top