ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Η λογική των τετελεσμένων δε δημιουργεί δίκαιο»

Το αυστηρό μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα

Το κτίριο του ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την πρόθεσή της να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έστειλε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα καλεί για ακόμα μία φορά την Τουρκία «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, "η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το ΥΠΕΞ τονίζει πως η διενέργεια γεωτρήσεως εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης «είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης».

Έτοιμο για γεωτρήσεις το Γιαβούζ

Επισημαίνει ακόμα πως τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή», εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά στην Τουρκία, πως ότι «η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top