Η Θάνου απαντά για τη δήλωσή της το 2009: Το είχα πει, αλλά…

«Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής

Σκληρή κόντρα είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας γύρω από το θέμα της επικείμενης απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά το ασυμβίβαστο που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές και έχουν υπηρετήσει κοντά σε πρωθυπουργό ή υπουργούς.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε λόγο για «μητσοτακοποίηση» της Ανεξάρτητης Αρχής και κατήγγειλε πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη ρύθμιση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, είπε πως «περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη, αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου είχε διατελέσει επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

«Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Θάνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής έκανε λόγο για «άκρως φωτογραφική» ρύθμιση και αρνήθηκε ότι είναι κομματικό πρόσωπο.

Παράλληλα, απάντησε και στον Άδωνι Γεωργιάδη, που διάβασε στη Βουλή δηλώσεις της από το 2009, όπου εξαπέλυε βέλη κατά δικαστικών, που μετά τη συνταξιοδότησή τους έπαιρναν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές.

«Πράγματι το είχα πει, γιατί το πίστευα», απάντησε η κα Θάνου, η οποία όμως υποστήριξε πως τα τελευταία 10 χρόνια τοποθετήθηκαν πολλοί συνταξιούχοι δικαστικοί σε ανεξάρτητες αρχές και «κρίθηκε, λόγω εμπειρίας, ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

«Τα μέλη του προεδρείου της Ενωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται -και ευλόγως- η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή», είχε δηλώσει.

Εξάλλου, μιλώντας την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 είπε πως «η εμπάθεια στο πρόσωπό μου αποδεικνύει ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα παραιτηθεί για να διευκολύνει την κατάσταση ξεκαθάρισε πως «αν παραιτηθώ θα είναι σα να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top