Απειλεί με πόλεμο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ελλάδα και Κύπρο!

"Η Τουρκία δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα επέμβασης"

Σε έμμεσες απειλές πολέμου προέβη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, όπως και το 1974, το δικαίωμα επέμβασης.

«Ό,τι σκεφτόμασταν χθες, σκεφτόμαστε και σήμερα και προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας (πριν από 45 χρόνια) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Ακάρ.  

Οι δηλώσεις του  Χουλουσί Ακάρ δεν έγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Η Άγκυρα στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτά που λέει για την κυπριακή ΑΟΖ τα εννοεί. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα επισημαίνει μιλώντας στο Star ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, Μάνος  Καραγιάννης. 

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ακολουθεί τη γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εμμονή να στήνει πολεμικό κλίμα στην Κύπρο. Η Άγκυρα συχνά πυκνά απειλεί με νέο Αττίλα,  πετώντας στον κάλαθο των άχρηστων όλες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κυπριακή Δημοκρατία .

ΣΥΡΙΓΟΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ»

«Η Τουρκία το 1974 επικαλέσθηκε τη Συνθήκη Εγγυήσεως κι εμφανίζεται ως ειρηνευτική δύναμη που διασφαλίζει απλώς τα συμφέροντα των ¨Τουρκοκυπρίων μέχρι να βρεθεί λύση μεταξύ των δύο κοινοτήτων» σχολιάζει στο Star o Άγγελος Συρίγος. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΑΜΕΡΙΜΝΟΙ...

Δεν είναι μόνο, όμως οι τουρκικές απειλές στην τουρική ΑΟΖ αλλά και ο σχεδιασμός για έρευνες πέριξ του Καστελορίζου που δημιουργούν επιφυλάξεις στην Αθήνα.

«Είμαστε ενήμεροι γι' αυτά τα σενάρια. Προετοιμάζουμε κι εμείς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Πάντως σίγουρα δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι…» προειδοποίησε από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγωιτόπιουλος, μιλώντας στον «Θέμα 104,6».      

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας μεταξύ προέδρου Αναστασιάδη και Ακιντζί στην Λευκωσία. Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως άφησε και μία χαραμάδα αισιοδοξίας, δηλώνοντας: «Όσον αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρομ είμαστε υπέρ της επίλυσής τους μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας με την νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top