Μπλόκο Βρούτση: Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συντάξεις έως 24.000 ευρώ το μήνα

«Το γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα» είπε ο Υπουργός Εργασίας

Συντάξεις με ποσά που προκαλούν ζάλη ήταν έτοιμες να εκδοθούν από τον ΕΦΚΑ, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έθετε ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Το Παρόν» και το επιβεβαίωσε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, «ΣΚΑΪ Καλημέρα».

Όπως έγινε γνωστό, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ετοιμάζονταν να εκδόσουν συντάξεις που ξεκινούσαν από 8.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 24.000 ευρώ το μήνα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε πως επρόκειτο για λίγες περιπτώσεις, που αφορούσαν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών αλλά και ασφαλισμένους που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ. 

«Μπλόκο» Βρούτση στην έκδοσή τους

Ο Υπουργός Εργασίας είπε πως με το που ενημερώθηκε για το θέμα ζήτησε από τους αρμόδιους να σταματήσει η διαδικασία για την έκδοση αυτών των συντάξεων έως ότου να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Το «Παρόν» αναφέρει πως με εντολή του Γιάννη Βρούτση γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης έστειλε κατεπείγον email προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ και ζήτησε να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για υψηλές συντάξεις.

«Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000€, 12.000€, 15.000€, 18.000€, 20.000€, 24.000 ευρώ το μήνα.Τις ζήτησα και τις έχω στα χέρια μου«, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας «δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη. Πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τέτοια απόφαση».

«Το γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα»

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Βρούτσης, το φαινόμενο αυτό οφείλεται «στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι εναντίον της «ανταποδοτικότητας του συστήματος. Αλλά ήταν κάτι τελείως στρεβλό. Εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ανικανότητα ή δολιότητα; Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξεραν πάνω από 5 μήνες».

«Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων, έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος σε αυτούς που θα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Δε φταίνε αυτοί, αλλά ο νόμος. Δεν έχουμε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Θα το αντιμετωπίσουμε στο υπουργείο. Επεξεργαζόμαστε κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top