Αναβολή λίγων ωρών στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Χάνουν προνόμια και μετακλητούς οι υπουργοί

Αναβολή λίγων ωρών πήρε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος» και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Με τις ρυθμίσεις του, χάνουν προνόμια και εξουσίες τα μέλη της κυβέρνησης, μειώνεται ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων και ενισχύεται ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης. 

Το νομοσχέδιο  του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος αλλάζει πολλά στην κυβέρνηση και  στο Δημόσιο: 
•    Μπαίνουν ασυμβίβαστα για τα μέλη της κυβέρνησης 
•    Μειώνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι στα υπουργεία

Συγκεκριμένα ο αριθμός των μετακλητών θα μειωθεί απο 2.613 που ήταν τον Μάιο στους   1900.

«Μαχαίρι» σε μετακλητούς υπαλλήλους - Πόσους θα δικαιούται κάθε υπουργός

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ 

Οι υπουργοί δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς και θα ελέγχονται απο το πρωθυπουργικό  γραφείο με ηλεκτρονικό σύστημα. Στόχος, όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «να δούμε αν υπάρχουν καθυστερήσεις και να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός του κυβερνητικού έργου». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

Το κράτος αποκομματικοποιείται. Οι ελεγκτικοί μηχανισμόι ενοποιούνται. Θεσπίζεται θέση υπηρεσιακού γραμματέα που θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και δίνεται δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές, αντί των υπουργών.

ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κερδισμένη είναι και η αντιπολίτευση που εξασφαλίζει νέα δικαιώματα στη Βουλή,  όπως η δυνατότητα να ζητήσει εξεταστική επιτροπή ενώ συστήνεται Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top