Πώς ψήφισαν νέοι, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση «γαλάζιοι» δύο νομοί της Κρήτης

Δείτε την ανάλυση των exit poll, που έκανε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Καθολική επικράτηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τις κατηγορίες των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019.

Η μεταστροφή των ψηφοφόρων, σε σχέση με την ψήφο τους το 2015, είναι εντυπωσιακή. 

Το δραματικό παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία κατέρριψε τους «μύθους», που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος, όπως ότι:

-    υστερεί στην ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%),

-    ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%)

-    υστερεί σε ψήφους στους νέους (κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ηλικιακό φάσμα 17-24)

Η ανάλυση του exit poll: Με οργή πήγαν στην κάλπη οι ψηφοφόροι

Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και η… «εκδίκηση» Σαμαρά

Συγκεκριμένα, η ΝΔ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη, όχι μόνον των νεότερων ηλικιών, αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 τα ποσοστά ήταν συντριπτικά: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Καθολική υπεροχή της ΝΔ και στους συνταξιούχους 

Καθολική ήταν η επικράτηση της ΝΔ και σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών.

Στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%. 

Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 14,1%. 

Εντυπωσιακά όμως είναι τα συμπεράσματα από τα στοιχεία του exit poll και για την ψήφο των συνταξιούχων, καθώς με την ψήφο τους απέδειξαν ότι ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής, όπως τη 13η σύνταξη. Το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Έχασε τους άνεργους η ΝΔ

Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%.

Ωστόσο, κάλυψε σε έναν μεγάλο βαθμό μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε για πρώτη φορά τη μισή Κρήτη

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls είναι και οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές περιφέρειες που θεωρούνταν μη προνομιακές για τη ΝΔ.

Είναι εντυπωσιακό ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ, ενω είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα κέρδισε με 9,8% (πέτυχε, δηλαδή, μια ανατροπή 21,6%).

Στα εντυπωσιακά συμπεράσματα των ευρωεκλογών ανήκουν και οι… γεωγραφικές ανατροπές.

Η ΝΔ, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Λασίθι)! Η μόνη φορά, που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της Κρήτης ήταν το 2007, που είχε νικήσει η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή τον νομό Ρεθύμνου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top