Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και η… «εκδίκηση» Σαμαρά

Φωτογραφια αρθρογραφου

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2014 και του 2019

Απαρχή πολιτικών εξελίξεων έγιναν για άλλη μία φορά οι ευρωεκλογές.

Αν και το 2014 οι πρόωρες εθνικές εκλογές δεν προκλήθηκαν λόγω των ευρωεκλογών, το πολιτικό στίγμα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δημιούργησε τις συνθήκες για να μην εκλεγεί από την τότε Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014 και να οδηγηθούμε στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015.

Βαριά ήττα για ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες διαφορά – Εκλογές στις 30 Ιουνίου

Καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία

Αυτή τη φορά η βαριά ήττα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς η διαφορά έφτασε τις 9,5 μονάδες και έδειξε φανερή αποδοκιμασία στην κυβέρνηση.

«Έπιασε» Παπανδρέου και Καραμανλή ο Μητσοτάκης

Η «ελεύθερη πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, εάν κανείς λάβει υπόψη τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, που είχαν προηγηθεί των ευρωεκλογών.

Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά είχε καταφέρει ποσοστό 29,66% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%.

Τσίπρας - Σαμαράς το 2012

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογικές ομιλίες το 2012 / Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Στις ευρωεκλογές του 2014, δύο χρόνια μετά, η ΝΔ (με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά) είχε φθορά 7 μονάδων, πέφτοντας στο 22,78%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στα ίδια επίπεδα (26,52%).

Σαμαράς - Τσίπρας το 2014

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογικές ομιλίες το 2014 / Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλη νίκη με 35,46%, με τη Νέα Δημοκρατία (με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) να συγκεντρώνει ποσοστό 28,10%.

Μεϊμαράκης - Τσίπρας το 2015

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογικές ομιλίες το 2015 / Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Στις ευρωεκλογές, που έγιναν χθες, τέσσερα χρόνια μετά, η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τις 12 μονάδες, πετυχαίνοντας ποσοστό 23,79%, ενώ η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε τη δύναμή της κατά 4,5 μονάδες.

Τσίπρας - Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών / Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Με λίγα λόγια, στις πρώτες εκλογές μετά τα μέτρα που είχε πάρει ως (συγ)κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει περίπου 7%, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά τα μέτρα που πήρε ως κυβέρνηση, είχε φθορά περίπου 12 μονάδων.

Αν συνυπολογιστεί, μάλιστα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «κόπηκε» απότομα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εξήντλησε την τετραετία, τότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, λένε πως «το δίκαιο νίκησε»...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top