Το δραματικό παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές

Ποιοι υπουργοί επέμεναν σε εκλογές τον Οκτώβριο παρά την ήττα

Γκρίνια και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση για εθνικές εκλογές. 

Βαριά ήττα για ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες διαφορά – Εκλογές στις 30 Ιουνίου
 

Έντονο είναι το παρασκήνιο της χθεσινής βραδιάς το οποίο  παρουσίασε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star η πολιτική συντάκτρια  Ειρήνη Σαββοπούλου. 

Η ΚΑΛΠΗ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΛΠΗ 

«Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τις δραματικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξεκίνησαν όταν ο κ. Τσίπρας έφθασε στην Κουνουνδούρου.    

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν με τα exit poll αλλά και με τα πρώτα αποτελέσματα. 

Ο Αλεξης Τσιπρας συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη. Το ερώτημα που έθεσε στα στελέχη του ήταν ένα:   «Εκλογές τώρα ή το φθινόπωρο»  χωρίς να τους αφήσει περιθώρια για άλλες συζητήσεις.

«Προφανώς οι εκλογές είναι μονόδρομος τώρα και όχι τον Σεπτέμβρη. Θα προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Παίρνουμε τα μηνύματα, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην ακούμε.  Δεν έχει νόημα κάποιος να περιμένει. Με το ηθικό πλεονέκτημα προσφύγαμε στις κάλπες και τον Σεπτέμβριο του 2015 άρα δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός  

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ «ΨΗΦΙΣΕ» ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ Η ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ  

Υπέρ μιας απόφασης να εξαντληθεί η τετραετία φέρεται να τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Τον Οκτώβριο μπορούν να εμπεδωθούν τα θετικά μέτρα και να μιλήσουμε στον κόσμο. Ακούω όμως και τα άλλα επιχειρήματα» τόνισε στη σύσκεψη. Μαζί  του συντάχθηκαν οι:  Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Δημήτρης Βίτσας. 

Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ζήτησε εκλογές.  

ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πίσω απο τις κλειστές πόρτες, στους διαδρόμους και στα πηγαδάκια, υπήρξαν στιγμές έντασης και γκρίνιες για τις αιτίες της κατάρρευσης.

Στο στόχαστρο βρέθηκε το επιτελείο του Μαξίμου, όπως οι υπουργοί:   

-Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον οποίο χρεώνουν κακούς χειρισμούς στο Μάτι και απομόνωση του πρωθυπουργού. 
-Ο Νίκος Παππάς, για την υπόθεση Πετσίτη 
-Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, γιατι με τις εκτιμήσεις του ότι η διαφορά δε θα ξεπερνούσε τις τέσσερις  μονάδες τους «έριξε στα βράχια». 

Κάποιοι «έβγαζαν καπνούς» και για τον Παύλο Πολάκη και την προκλητική του ρητορική.

Μαχαίρια βγήκαν και για την "πράσινη" διεύρυνση που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας, βγάζοντας στο προσκήνιο ξεχασμένα, όπως πολλοί λένε, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι  Θ.Μωραϊτης, Α.Τόλκας και Στ.  Τζουμάκας.   

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η βαριά ήττα φαίνεται πάντως ότι αιφνιδίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  Περίμεναν διαφορά το πολύ τέσσερις μονάδες και αυτή έφθασε στο 9,5%.  Το αποτέλεσμα: Πρόσωπα σκυθρωπά, στόματα κλειστά, αμηχανία στη διαχείριση του αποτελέσματος, καθώς  έβλεπαν τα ποσοστά και δεν τα… πίστευαν. Κάποιοι λίγοι χειροκρότησαν πάντως τον κ. Τσίπρα όταν έφθασε στην Κουμουνδούρου για να τον τονώσουν.  
 

Σκυμμένα πρόσωπα στην Κουμουνδούρου – Δεν κρυβόταν η απογοήτευση

Ενδεικτικά του κλίματος, τα λόγια παρηγοριάς του Στέλιου Παππά προς τη σύντροφο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα:  «Θέλω να χαμογελάς, μην είσαι έτσι. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».   

Τα μπουκάλια με ουίσκι άδειαζαν το ένα μετά το άλλο. Ήταν μια ακόμη ένδειξη ότι επρόκειτο για μια δύσκολη νύχτα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top