Αναθεώρηση: Άνω-κάτω η Βουλή για εκλογή ΠτΔ και… πρόωρες εκλογές

Κατρούγκαλος: Fake news ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα στηρίξει την πρότασή του

Τον γνωστό δρόμο της… πόλωσης και των σκηνικών έντασης παίρνει και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, με τη συζήτηση να συνεχίζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία ξιφομαχούν για τις αλλαγές στο άρθρο 32, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα σενάρια να φτάνουν μέχρι το σημείο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε να μην ψήφισει την πρότασή του, για να μην ανοίξει τον δρόμο στην επόμενη κυβέρνηση να περάσει τις αλλαγές που θέλει (κάτι που διέψευσε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου).

Αναθεώρηση Συντάγματος: «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την... επόμενη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται να μην ψηφίσει πρόταση του… ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση!

Με την επόμενη εκλογή να είναι προγραμματισμένη για το 2020, η αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου θα είναι μείζονος σημασίας, καθώς σε περίπτωση που αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, θα λάβει τέλος πλέον η «απειλή» των πρόωρων εκλογών, που κρέμεται πάνω από κάθε κυβέρνηση που πέφτει πάνω σε εκλογή Προέδρου.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ένα κοινό στοιχείο: και οι μεν και οι δε κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους ότι έχουν κάνει… λάστιχο τις διατάξεις! 

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση ( η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές εντός των ορίων που θα χαράξει η παρούσα Βουλή.

Αντίθετα, η ΝΔ απαντά πως η σημερινή Βουλή καθορίζει το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και εν συνεχεία η επόμενη Βουλή θα καθορίσει τις αλλαγές που θα ισχύσουν. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο βρήκε έναν -μάλλον- απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος απορρίπτει την άποψη ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη.

Διαφοροποίηση Κοντονή από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 για τον ΠτΔ

Το όλο ζουμί της υπόθεσης είναι η πλειοψηφία με την οποία θα εγκριθεί η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Αν συγκεντρώσει πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών, τότε η επόμενη Βουλή θα μπορεί απλά με απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφους) να περάσει τις αναθεωρημένες διατάξεις.

Έτσι, η ΝΔ, αν και διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου μέσα από έξι ψηφοφορίες στη Βουλή (αν χρειαστούν)  και απευθείας εκλογή από τον λαό (εάν αποτύχουν και οι έξι ψηφοφορίες), προσανατολίζεται στο να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για να μπορέσει στη συνέχεια -ως κυβέρνηση- να περάσει τη δική της πρόταση: 3 ψηφοφορίες στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ με πλειοψηφία –κατά σειρά- 200, 180 και 151 βουλευτών.

Κατρούγκαλος:  Fake news ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα στηρίξει την πρότασή του

Λίγη ώρα μετά τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην στηρίξει την πρότασή του για να μη συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 βουλευτών, στο οποίο είχε αναφερθεί το star.gr προτού ξεσπάσουν τα σενάρια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για fake news και διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να συμβεί.

Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Το τελευταίο ημίωρο - μια ώρα δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα. Κυκλοφορεί ως fake news ότι τάχα δήλωσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις προτάσεις για το άρθρο 32. Όσο αυτό είναι στο επίπεδο των fake news η συζήτηση περιορίζεται στα προβλήματα της δημοκρατίας. Πληροφορήθηκα όμως ότι, επί αυτού του fake news, τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι μεγάλο ολίσθημα» δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου , το οποίο έκανε λόγο για «ανυπόστατα» σενάρια, στα οποία αναφέρθηκε η ΝΔ.

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου: Η ΝΔ ευτελίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή», αναφέρει –μεταξύ άλλων- το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας στη ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top