Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Όλα τα βλέμματα στις αλλαγές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινοβουλευτική μάχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί, όπου το θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.

Η διήμερη συζήτηση θα γίνει επί τη βάση των 149(!) τροποποιήσεων που έχουν κατατεθεί και θα ολοκληρωθεί με την πρώτη ψηφοφορία την Πέμπτη (αρχικά ήταν Τετάρτη αλλά ζητήθηκε από τα κόμμα περισσότερος χρόνος), σχετικά με τα άρθρα του Συντάγματος, που πρέπει να τροποποιηθούν. Η δεύτερη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαρτίου και θα αφορά το περιεχόμενο των άρθρων, τα οποία θα έχουν αποφασιστεί από την πρώτη ψηφοφορία ότι πρέπει να αναθεωρηθούν.

Οι διατάξεις που θα λάβουν από 151 έως 179 ψήφους, θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180 ψήφους, για να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους. Όσες, όμως, λάβουν πάνω από 180 ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή θα χρειαστεί απλά η απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 151 ψήφους) για να αναθεωρηθούν.

Με τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις για 7 άρθρα, μεταξύ των οποίων ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη βουλευτική ασυλία, κλπ., όλο το βάρος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πέφτει στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιατί είναι σημαντικό το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το 2020, με το ενδεχόμενο να προκληθούν τότε πρόωρες εκλογές (όπως έγινε το 2015) να μην μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά όταν δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και τελικά κατέθεσε πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32, που προβλέπει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή ανά μήνα και πρόβλεψη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αν κριθούν άγονες.

Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, στην πρότασή της μιλά για τρεις ψηφοφορίες (η πρώτη με 200, η δεύτερη με 180 και η τρίτη με 151) αποκλειστικά από τη Βουλή, χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ωστόσο, η Πειραιώς αποφάσισε να… στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι -εάν δεν συμβεί κάποιο παράδοξο, όπως να αποσύρει η ίδια η κυβέρνηση την πρότασή της- θα περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 180 ψήφους και η επόμενη κυβέρνηση (εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η Νέα Δημοκρατία) θα μπορεί με 151 ψήφους να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου 32.

Με αυτό τον τρόπο θα μπει και ένα τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το 2020, όπου -αναλόγως των αποφάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση- θα μπορούσε να έχει τεθεί σε ισχύ η ενισχυμένη αναλογική και να είναι εντελώς διαφορετικό το πολιτικό τοπίο.

Το θέμα αυτό βέβαια έχει προκαλέσει διχογνωμία ανάμεσα σε συνταγματολόγους, με κάποιους (τους οποίους επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ) να ισχυρίζονται ότι επόμενη κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει το περιεχόμενο ενός άρθρο κατά βούληση και άλλους (τους οποίους επικαλούνται η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη) να υποστηρίζουν ότι η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται για το προς αναθεώρηση άρθρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top