Αναθεώρηση Συντάγματος: «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την... επόμενη Βουλή

Μητσοτάκης: Καμία δέσμευση για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων

Συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Μάχη για τις αρμοδιότητες της παρούσας και της επόμενης Βουλής δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή (αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές) δεσμεύεται από τις αποφάσεις αυτής της Βουλής για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την άποψη αυτή και σημειώνει πως η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους», είπε σε δήλωσή του για τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «εθνική υπευθυνότητα» απ’ όλους.

Μητσοτάκης για Αναθεώρηση: Κεντρική πρότασή μας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα».

«Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη», υποστήριξε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκεύπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η νέα απάντηση της ΝΔ ήρθε από τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε πως από τη στιγμή που μεσολαβούν οι εκλογές και ο λαός επιλέγει ποιο κόμμα θα είναι πλειοψηφία, η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης από τις προτάσεις της παρούσας Βουλής.

Η μάχη για το άρθρο 32 και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η μεγάλη μάχη των αρμοδιοτήτων της επόμενης Βουλής επί των προς αναθεώρηση διατάξεων έχει άρωμα… πρόωρων εκλογών, αφού αφορά στη νέα προεδρική εκλογή του 2020.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η πρόταση, που κατέθεσε για την αναθεώρηση του άρθρου 32, προβλέπει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή ανά μήνα και πρόβλεψη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αν αυτές κριθούν άγονες.

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί στην αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, ωστόσο στην πρότασή της μιλά για τρεις ψηφοφορίες (η πρώτη με πλειοψηφία 200 βουλευτών, η δεύτερη με 180 και η τρίτη με 151) αποκλειστικά από τη Βουλή, χωρίς προσφυγή στις κάλπες. 

Σε αυτή τη φάση, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 32. Ο στόχος είναι ένας: να ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο με πάνω από 180 ψήφους και -βάσει της ερμηνείας που δίνει η Νέα Δημοκρατία- η επόμενη Βουλή θα χρειάζεται μόνο απόλυτη μειοψηφία για να «περάσει» τις αναθεωρημένες διατάξεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top