Μύδροι Σεραφείμ κατά Ιερώνυμου: «Έπραξε καθ’ υπέρβασιν»

Βράζει η Εκκλησία για τη συμφωνία με την κυβέρνηση

Οργισμένος εμφανίστηκε το Σάββατο ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ αναφορικά με το σχέδιο συμφωνίας για το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, ενώ δε δίστασε να εξαπολύσει πυρά και εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

Όπως είπε, η κυβέρνηση επιχείρησε να παγιδέψει την Εκκλησία, ενώ τόνισε ότι έδειξε «το αληθινό της πρόσωπο, του αυταρχισμού και της δολιότητας».

Οι διάλογοι του «ιερού καβγά» και ο «εξάψαλμος» στον Ιερώνυμο

Στον «αέρα» η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου!

 «Ήταν μία παγίδευση γιατί μας καλούσε να συναινέσουμε στην παραίτηση από τις αξιώσεις μας για την εκκλησιαστική περιουσία και την ίδια στιγμή μας εξοβέλιζε από τον κρατικό προϋπολογισμό και μας μετέθετε σε μία μορφή επιδοτήσεως», τόνισε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

Αναφερόμενος στη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σημείωσε με νόημα ότι δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία και συμπλήρωσε ότι «έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του».

Σήκωσε το γάντι το Μαξίμου: Νομοσχέδιο η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

«Η Εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού, όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν. Ο μόνος, ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία, είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», είπε.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατονόμασε ως υπεύθυνους για τον «αυταρχισμό», όπως είπε που εκδηλώνεται, τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι «θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την Εκκλησία».

Προειδοποίησε ακόμα ότι αν κατατεθεί μονομερώς το νομοσχέδιο στη Βουλή, η Ιερά Σύνοδος θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα δικαιωθεί. 

«Δε ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η συνεδρίαση της Ιεραρχίας έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να υπερασπίζεται τη συμφωνία που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό. 

Η αντίδραση όμως των υπόλοιπων ιεραρχών ήταν έντονη, με τους Μητροπολίτες να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οι ιερείς να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Η συνεδρίαση κράτησε έξι ολόκληρες ώρες, ενώ αρκετοί Μητροπολίτες αποχώρησαν, όπως ο Μεσσηνίας και Καισαριανής. 

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για την συμφωνία έγινε δεκτή, εκτός όμως από το κομμάτι της μισθοδοσίας των κληρικών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top