Σήκωσε το γάντι το Μαξίμου: Νομοσχέδιο η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Επιμένει για τη μισθοδοσία των κληρικών: «Ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»

Πρώτη δημοσίευση 18.10   

«Σήκωσε το γάντι» το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για νέα επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστικά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου,  αν και για «να χρυσώσει το χάπι» επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωσή του ότι  «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Στον «αέρα» η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου!

Προσθέτει όμως ότι «ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε επίσης στην αναφορά της ανακοίνωσης της Ιεραρχίας στη μισθοδοσία των κληρικών:    
"Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας".

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως δηλώνει ικανοποιημένος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση επενδύει στις θεσμικές κρίσεις 

Δήλωση για την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας:   

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις. Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Η σοβαρότητα του θέματος και ο σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλει ένα νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top