Για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες παραπέμπεται ο Παχατουρίδης

Σε βαθμό κακουργήματος η παραπομπή του Δημάρχου Περιστερίου

Παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος καταλογίζει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στον  δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, τον οποίο παραπέμπει σε δίκη. 

Αφορμή στάθηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Α. Παχατουρίδη από το 2007 ως το 2015 κατά τον οποίο και διαπιστώθηκαν σημαντικότατες ελλείψεις. 

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Δήμαρχος Περιστερίου δεν είχε υποβάλει πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Βρέθηκε ότι επί σειρά ετών δεν περιλαμβάνονταν στις δηλώσεις ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες. 

Ο Α. Παχατουρίδης δήλωνε κανονικά τα ακίνητα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης, ενώ όσο αφορά τα ακινήτα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. 

Οι δικαστές με το βούλευμα τους έκριναν ότι τα περισσότερα ακίνητα, πλην ενός, είχαν προφανώς αποκτηθεί πριν την εκλογή του σε θέση Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν το σχετικό αδίκημα και απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τη σύζυγο του Ανδρέα Παχατουρίδη. 

Αντιθέτως, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί ο Δήμαρχος κυρίως για την παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες, αφού φαίνεται να υπάρχουν «σκιές» όσο αφορά ένα – σημαντικής αξίας – ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν απο κοινού οι αγοράστες από την EUROBANK. 

Η διαχείριση του ποσού του δανείου και η πορεία του ακινήτου, που μεταβιβάστηκε σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος ο Παχατουρίδης χωρίς να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στην δανείστρια τράπεζα, οδήγησε την τράπεζα να υποβάλει τις δύο καταγγελίες σε βάρος του Δημάρχου, με σαφείς υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του Δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με το βούλευμα ο Α. Παχατουρίδης φέρεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όφειλε να συμπεριλάβει στις ανωτέρω δηλώσεις του, υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Ανδρέας Παχατουρίδης αποδίδει τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων αυτών. 

του Κωνσταντίνου Γεώργιζα 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top