Παροχές σε δόσεις ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ, φόρους, ΦΠΑ

Δείτε αναλυτικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Παροχές σε.. δόσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης με την αφορμή της έναρξης της 83ης ΔΕΘ, όπως σχετικά με τον  ΕΝΦΙΑ, τα  αναδρομικά των ενστόλων και τη μείωση των συντελεστών  ΦΠΑ,  ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιτύχει σε συνεννόηση με τους εταίρους να  μην περικοπούν οι συντάξεις
      
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να εγκαινιάζω σήμερα την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ, ενώ καλωσόρισε  την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. 

 «Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Όπως πρόσθεσε «η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή». 

 Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση ; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν ;Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης,  του πελατειακού κράτους,  της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδιαίτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας,  του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας;». 

«ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΞΑΝΑ»  

«Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για σχέδιο με όνομα «Δίκαιη Ανάπτυξη»,   του οποίου πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην  προστασία της μισθωτής εργασίας και στις μεταρρυθμίσεις

«Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού» υπογράμμισε.  

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 

Όσον αφορά τις συντάξεις ανέφερε «ότι από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων. Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.  Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας  αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».  

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες». 

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία μιας σειράς παροχών τις οποίες δικαιολόγησε με την πρόθεση  «πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν».
 
Συγκεκριμένα ανέφερε: 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ   

«Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1  ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι δίκαιο  και γίνεται πράξη».

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ 

«Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».   
 

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

«Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.  Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. 
Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα». 

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ  

«Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».  
 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 

«Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».
 
4.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

"Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία".    
 
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙΔΕΥΜΑΤΟΣ 

«Επίσης από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις».
 
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

"Επίσης προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20".

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2021 

«Τέλος από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%».  

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ  

Μίλησε ακόμα για «ανοιχτό ορίζοντα»  που ταιριάζει στην Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: 
 
«Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης. Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Και επίσης προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 

 Σε μια αναφορά στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή αλλά και στη  Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός:   

«Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων.Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. Γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη.Πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα. Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός.  Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε:  
 

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top